Primul remorcher fabricat după Revoluție, botezat ”Farul”, ca un omagiu adus navei cu acelaşi nume care în 1970 a salvat Galaţiul de la o catastrofă, a intrat oficial în flota Administraţiei Fluviale a Dunării de Jos. Remorcherul a costat aproape 5 milioane de euro.

În cadrul unor ceremonii care au avut loc, marți, în portul Galați, nava ”Farul” a fost sfințită, iar comandantul a primit certificatul de naționalitate, ceea ce înseamnă că remorcherul poate naviga având arborat steagul național.

Remorcherul Farul fusese prezentat deja în vara anului trecut, dar oficial a intrat în flota Administraţiei Fluviale a Dunării de Jos abia acum. Remorcherul a costat aproape cinci milioane de euro şi a fost fabricat la Șantierul Naval Damen Galați, zilele următoare urmând să fie trimis în portul Tulcea, de unde va acționa pe Dunărea maritimă, între Brăila și Sulina.

Este vorba despre o navă de intervenţie în caz de incidente pe Dunăre sau pe platformele portuare care iarna va fi folosită la spargerea sloiurilor de gheață pentru menţinerea condiţiilor de navigaţie.

”Am recepționat nava pe 30 martie, i s-au eliberat toate documentele necesare și o putem folosi. Contractul a fost încheiat în anul 2017, iar nava a fost achitată integral cu bani de la buget. A costat 22,5 milioane de lei, fără TVA, adică aproximativ 4,9 milioane de euro. Astăzi are loc ceremonia de sfințire a navei ca să îi meargă bine, să nu aibă incidente. De asemenea, comandantul remorcherului primește astăzi certificatul de naționalitate. Zilele următoare nava va pleca la Tulcea, de acolo va acționa, face patru ore până la Sulina și tot atât până la Galați. Este prima navă de tip remorcher multifuncțional fabricată în România după anul 1990 cu bani de la buget”, a declarat, pentru MEDIAFAX, directorul AFDJ Galați, Dorian Dumitru.

Remorcherul intrat în flota AFDJ este dotat cu numeroase echipamente performante și are un design modern, putând fi folosit pentru diverse activități.

Numele noului remorcher multifuncțional din flota AFDJ nu a fost ales la întâmplare, ”Farul” fiind o navă care în anul 1970 a salvat orașul Galați de la o catastrofă. Incidentul care a devenit subiectul filmului românesc ”Explozia” s-a produs în portul Galați, unde o navă grecească încărcată cu azotat de amoniu a luat foc și a fost stinsă de ”Farul” înainte să explodeze.

VIATenews
SURSĂMediafax
SHARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.