Profitul net consolidat al Grupului Banca Transilvania (BT) a fost de 1,257 de miliarde de lei, anul trecut, o creștere de 1,18% față de anul anterior, potrivit rezultatelor financiare preliminare afișate miercuri.

Din acest profit total, cel al băncii este de 1,219 miliarde de lei, o majorare de 2,82%, comparativ cu anul anterior, rezultat care include și cheltuielile semnificative de integrare Bancpost.

Profitul operațional al băncii a crescut la 1,8 miliarde de lei, iar eficienţa operaţională a rămas la 49,9%.

„Consiliul de Administrație BT a decis, în sedința de ieri, din 26 februarie, să propună Adunării Generale a Acționarilor din aprilie a.c. să distribuie din profitul anului 2018 dividende în numerar în cuantum de 818.121.781 lei (brut), reprezentând un dividend brut de 0,17 lei/acțiune. De asemenea, se va propune AGA capitalizarea diferenței până la totalul profitului anului 2018, care va fi disponibil pentru a fi distribuit”, au mai anunțat reprezentanții BT.

Creditele Grupului BT au crescut până la 38,02 miliarde lei, cu 25,67% față de anul anterior, iar cele ale băncii la 36,55 miliarde de lei, cu 22,2% peste anul anterior. Cele mai importante sunt următoarele: 15,5 miliarde de lei este portofoliul creditelor IMM (IMM, conform definiției europene), iar 11 miliarde de lei este soldul creditelor ipotecare/imobiliare.

„În aşteptarea unei decizii în legătură cu taxa suplimentară pe activele bancare, Banca Transilvania reiterează ideea conform căreia capitalul şi competențele băncilor au fost construite în timp şi se pot pierde repede în lipsa investițiilor, iar România are nevoie de un sistem bancar puternic şi de ritmuri superioare de creştere a creditării pentru a micşora decalajele față de țările vestice. Diminuarea profitului disponibil pentru capitalizare va încetini dezvoltarea sistemui bancar românesc și va afecta creșterea economică. Cu toate acestea, BT, bancă şi entitate românească, va rămâne alături de clienții săi, aşa încât aceştia să fie cât mai puțin afectați de eventuala taxă”, au subliniat reprezentanții BT.

Depozitele clienţilor la nivel de grup au ajuns la 65,16 miliarde lei, o creștere de 33,16% față de anul anterior, din care 43,34 miliarde lei sunt depozite ale clienţilor persoane fizice, iar 21,82 miliarde lei, depozite ale persoanelor juridice. În plus, la nivelul băncii, depozitele clienților au crescut cu 27,34%, față de anul anterior, până la 62,52 de miliarde de lei.

Activele Grupului Financiar BT au ajuns la finele anului trecut la 77,9 miliarde lei, o creștere de 30,23%, ca urmare a finalizării preluării Bancpost. De asemenea, activele băncii au crescut cu 25%, până la 74,118 miliarde de lei, anul trecut, față de anul anterior, după finalizarea fuziunii cu Banpost, la finele anului trecut.

„Pe lângă fuziunea dintre Banca Transilvania și Bancpost, în 2018 am avut loc fuziunea dintre BT Leasing și ERB Leasing, companie achiziționată de la Eurobank Group odată cu Bancpost şi ERB Retail Services. BT Direct şi ERB Retail Services, instituții nebancare destinate acordării creditelor de consum, vor fuziona în prima parte a anului 2019”, au subliniat reprezentanților BT.

Rata expunerilor neperformante, conform indicatorului EBA, era de 4,97% la 31 decembrie 2018, iar gradul de acoperire cu provizioane totale a expunerilor neperformante conform standardelor EBA era de 94%. În cazul în care sunt considerate şi garanţiile, rata de acoperire este de 133%.

Solvabilitatea băncii fără profitul anului 2018 este de 18,59%, iar dacă includem profitul, aceasta este de 21,53%.

„Banca Transilvania a continuat să fie cel mai activ jucător din sectorul bancar, susținând economia României cu capitalul şi datorită competențelor acumulate în cei 25 de ani de existență, aici, în țara noastră. În decursul acestor ani am crescut baza de capital a băncii capitalizând profitul anual, venind cu majorări de capital cu bani de la acționari, luând împrumuturi subordonate așa încât să ținem mereu un ritm alert al creditării tuturor categoriilor de clienți – de la IMM-uri, start-up-uri, la populație. Fiind cel mai mare grup financiar din România, suntem conştienți de responsabilitatea pe care o avem față de economia românească, de cei peste 3 milioane de clienți, dintre care 700.000 sunt clienți creditați, față de cei peste 31.000 de acționari români persoane fizice, investitori pe BVB, precum şi față de cei peste 7 milioane de acționari indirecți prin Pilonul II de pensii”, a declarat Horia Ciorcilă, preşedintele Consiliului de Administrație al BT.

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.