Deputatul Tudor Pop a anunțat joi că a depus un proiect legislativ care interzice expunerea produselor de tutun în magazine, în afara locului de vânzare, dar și a fumatului în parcuri sau mașinile în care se află minori și femei însărcinate.

„Am semnat alături de colegii mei Emanuel și Adrian o inițiativă prin care mutăm practic tutunul și produsele asociate din supermarketuri în tutungerii, așa cum se practică de mult în țări civilizate, țări spre care uneori ne uităm cu admirație. O inițiativă prin care asociem dispozitivele cu vaporizator cu produsele din tutun, după cum e și normal, o inițiativă prin care interzicem fumatul în parcuri și în mașinile în care se află minori și femei însărcinate. Prin care împiedicăm expunerea copiilor la orice mesaj publicitar legat de tutun si permitem asta doar acolo unde știm sigur ca intra doar consumatorii adulți ai acestor produse”, a scris pe Facebook Tudor Pop, susținând că o astfel de modificare legislativă este susținută de 82% dintre alegătorii partidului său.

El a catalogat inițiativa ca fiind ”de mega bun simț”.

”Tutunul nu e hrană, e moarte. Oricum ai da-o. Una lentă și cam urât mirositoare. Și da, mai fumez ocazional, deși aș fi preferat să nu. Pentru că deși nu e o dependență la fel de urâtă ca cea de alcool, vine la pachet cu la fel de multe distrugeri pentru sănătate. Practic, nu recomand, și o fac cât mai rar posibil. Și deși cred că fiecare are dreptul la alegerile lui, la fel nu cred că trebuie sa băgăm pe gâtul nimănui acest obicei în numele libertăților individuale. Cu alte cuvinte, nu mi se pare ok să fumez lângă tine la restaurant, în timp ce tu mănânci sau îți faci siesta și nici invers.Asa că oameni buni, nu am interzis nimic, doar am făcut o serie de gesturi normale pentru o țară care se dorește altfel civilizată, care practic, ne dă și noua dar mai ales copiiilor și adolescenților o șansă la o sănătate mai bună și la o alegere mai în cunoștiință de cauză, nu la una viciată de tot felul de minciuni frumos, ba chiar artistic împachetate.”, a mai arătat Pop.

Proiectul își propune modificarea mai multor prevederi ale legii tutunului și înăsprirea amenzilor, respectiv actualizarea definiția fumatului, incluzând și sistemele asemănătoare care nu conțin tutun și interzicerea fumatului în autovehiculele în care se află minori sau femei însărcinate.

”Fumatul va fi permis în spații special amenajate în exteriorul clădirilor pacienților cu afecțiuni psihice internați în unități sanitare, în baza unei hotărâri a instanței de judecată. Publicitatea produselor din tutun va fi permisă exclusiv în revistele cu produse din tutun, în publicațiile care nu au fost editate ori tipărite în România sau într-un alt stat membru al UE, în magazinele unde se comercializează exclusiv produse din tutun, fără ca produsele să fie amplasate încât să se poată fi observate din exteriorul unității. Încălcarea legii va atrage după sine o amendă contravențională de la 5.000 lei la 30.000 lei. Va fi interzisă distribuirea gratuită și acțiunile de promovare a produselor din tutun, acțiunile de lansare pe piață de produse din tutun noi ori de servicii care au legătură cu comerțul cu produse din tutun, dar și vânzările promoționale. Persoanele fizice sau juridice care au prestat serviciile menționate, cu amendă de la 1000 lei la 5.000 lei. Va fi interzisă expunerea produselor de tutun în magazine, în afara locului de vânzare”, se mai arată în proiectul USR.

Dispozițiile prevăzute în lege vor intra în vigoare în termen de șase luni de la publicarea legii în Monitorul Oficial al României, partea I.

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.