Cel puţin 80 de persoane au fost rănite, iar peste 180 au fost reţinute sâmbătă, în centrul Parisului, în cursul protestelor violente faţă de preţurile mari la carburanţi şi faţă de nivelul de trai, anunţă autorităţile franceze, citate de publicaţiile Le Figaro şi Le Monde.

Autorităţile au anunţat că aproximativ 75.000 de persoane au protestat în mai multe oraşe din Franţa. La Paris, 80 de persoane au fost rănite, iar alte 183 au fost reţinute.

La mitingul desfăşurat pe Bulevardul Champs-Élysées din Paris au participat mii de persoane.

Unii manifestanţi au atacat cu pietre forţele de ordine, care au ripostat cu tunuri de apă şi gaze lacrimogene.

Guvernul Édouard Philippe a transmis că este “deschis dialogului”. “Suntem deschişi dialogului cu cei care sunt pregătiţi în mod sincer pentru acest dialog”, a declarat Benjamin Griveaux, purtătorul de cuvânt al Executivului de la Paris.

Mişcarea “Vestelor Galbene” denunţă preţurile mari la carburanţi, generate de accize, şi scăderea nivelului de trai din Franţa. Preşedintele Emmanuel Macron a adoptat un ton conciliant, dar a refuzat să renunţe la introducerea unei taxe suplimentare pe carburanţi, prevăzută în strategia privind viitorul energetic. Macron a subliniat că Administraţia de la Paris nu va ceda în faţa violenţelor, subliniind că va aplica un plan care prevede închiderea tuturor termocentralelor pe bază de cărbune şi a unor centrale atomoelectrice până în anul 2022.

VIATenews
SURSĂMediafax
SHARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.