PSD vrea ca pe data de 15 septembrie românii să sărbătoarească Ziua Națională a Gastronomiei și Vinului Românesc, potrivit unei inițiative depuse la Senat. Inițial, data sărbătorii era pe 11 septembrie, dar aceasta se suprapunea cu comemorarea atentatelor teroriste, din 2001, de la WTC din New York.

În ședința de marți a Biroului permanent al Senatului, parlamentarii PSD care au semnat proiectul de lege, printre care și președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, au anunțat că-și retrag semnăturile de pe inițiativa care prevedea ca data sărbătorii naționale să fie pe 11 septembrie.

Întrebat de presă dacă acest gest are vreo legătură cu data comemorării atentatelor asupra World Trade Center din 2001, președintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu a răspuns: “Să știți că e o zi foarte nostimă, e o zi foarte bună, o zi de petrecere. Nu cred că dacă este o suprapunere de date în sensul acesta ar fi o problemă. Cred că ar fi exagerat. Dar eu vorbesc de ziua în sine, c-o să fie 11 septembrie, c-o să fie o altă zi, cred că e o zi binevenită. Pe lângă multe alte zile de sărbătoare care au fost aprobate de Parlament.”

În cele din urmă, deputatul PSD, Mihai Mohaci, inițiatorul proiectului a modificat data sărbătorii pentru 15 septembrie, potrivit documentului înregistrat la Senat, prima cameră sesizată.

“O componentă importantă a tradiției românești este arta culinară specifică zonelor geografice, cu influențe istorice de la cei care au trecut sau au poposit pe teritoriul țării și care și-au pus amprenta pe bucătăria românească: influența otomană, greacă, arabă, armenească, bizantină. Stabilirea unei zile care să celebreze această bogăție de gusturi și tradiții românești este necesară pentru a scoate în evidență calitățile bucătăriei și vinului românesc și a le face cunoscute, sub numele ZIUA GASTRONOMIEI ȘI A VINULUI ROMÂNESC. Propunem astfel ca Ziua Gastronomiei și a Vinului Românesc să fie în data de 15 septembrie apropiată de ziua în care se sărbătorește Sfântul Cuvios Eufrosin Bucătarul, un sfânt provenit dintre călugării care slujeau la bucătărie. De altfel, începutul lunii septembrie este și propice pentru evenimente de resort datorită abundenței agricole lcoale, produsele toamnei fiind astfel valorificate cu pricepere și măiestrie”, se arată în expunerea de motive a proiectului de lege.

Deputatul social-democrat reamintește că țara noastră are o tradiție culinară, cu feluri de mâncare reprezentative la mesele de nuntă sau din perioada campaniilor militare românești.

“România, țară cu tradiție milenară, nu are cum să lipsească de pe harta culinară a Europei, cu cât sunt felul de mâncare care ne sunt reprezentative. Nu există nuntă fără sarmale și nu există campanie militară românească fără fasole la cazan. Ca să nu mai vorbim despre ghiveciurile mănăstirești care însoțesc acest neam ortodox de-a lungul posturilor”, explică Mohaci în expunerea de motive.

Pentru această sărbătoare autoritățile centrale și locale pot organiza evenimente specifice pe 15 septembrie finanțate din bugetul de stat.

“Art. 2 (1) Ziua națională a gastronomiei și a vinului românesc poate fi organizată de către autoritățile publice centrale, locale și de către celelalte instituții ale statului, de către persoane fizice sau juridice prin organizarea și participarea la programe și manifestări cu caracter social sau științific, în scopul de a aprecia și promova obiceiurile și produsele culinare tradiționale. (2) Autoritățile publice centrale și locale pot contribui la organizarea acțiunilor precizate prin acordarea de sprijin logistic și pot aloca fonduri din bugetele proprii în limita alocațiilor bugetare aprobate”, se arată în proiectul de lege.

Inițiativa legislativă înregistrată la Senat pentru dezbatere este semnată de 16 parlamentari PSD, printre care și șeful Camerei Deputaților, Liviu Dragnea și un deputat independent Remus Borza (ex ALDE).

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.