Inca de la preluarea mandatului VIOREL IONESCU a incercat si reusit in mare masura sa accentueze latura investitionala pentru Orasul Harsova, in scopul revitalizarii si regenerarii unitatii administrativ teritoriale. Oraşele din România, de la cele mai mici şi până la capitala ţării, Bucureşti, se confruntă cu probleme legate de degradarea spaţiului construit, o calitate a vieţii nu întotdeauna la standardele sau aşteptările majorităţii cetăţenilor şi probleme legate de calitatea mediului. Cartiere de blocuri de locuinţe care nu au cunoscut renovări substanţiale de la darea în folosinţă, zone istorice adeseori deteriorate, zone industriale abandonate în ultimii ani din cauza încetării activităţilor, spaţii publice neîntreţinute, infrastructura depasita sau deteriorata, servicii urbane nesatisfăcătoare, transport public ineficient, spaţii verzi insuficiente sau pe cale de dispariţie, toate aceste probleme au devenit din ce în ce mai vizibile în perioada de profunde transformări ce a caracterizat România ultimilor 25 ani.

Regenerarea urbană urmăreşte revitalizarea zonelor urbane aflate în dificultate:

  • reabilitarea patrimoniului reprezentat de cartierele istorice,
  • îmbunătăţirea condiţiilor de locuire în cartierele de blocuri,
  • amenajarea şi înfrumuseţarea spaţiului public – pieţe, scuaruri, parcuri, mobilier urban,
  • modernizarea infrastructurii urbane – reţele de apă, gaz şi electricitate, drumuri şi reţele de transport în comun.

Regenerarea urbană necesită o bună administratie locală, în sensul transparenţei în procesul de luare a deciziilor politice, al parteneriatului între actorii publici şi privaţi, participării populaţiei asupra căreia proiectele de regenerare urbană vor avea impact. Din această cauză, regenerarea urbană necesită din partea administraţiei publice, în calitate de actor principal, să aibă capacitatea de reînnoire a practicilor

In acest scop Administratia publica a Orasului Harsova a identificat si stabilit masuri, directii de actiune pentru perioade de timp scurte si medii in raport cu  aspectele care acoperă realităţile oraşului: spaţiu construit, teritoriu socio – economic şi entitatea administrativă.

Oraşul Harsova ca spaţiu construit necesită un proiect care stabileste orientările de dezvoltare economică şi socială ale întregului oraş. Acest plan orientează şi reglementează rezolvarea problemelor formale, estetice şi funcţionale ale oraşului, în coerenţă cu obiectivele strategice de dezvoltare.

Astfel incepand cu 2018 au fost demarate procedurile legale pentru o serie de proiecte, care in prezent sunt in diverse faze de implementare. Printre acestea se regasesc:

  • ” Lucrari reparatii Bloc locuinte P4 – Soveja, Orasul Hirsova.” -creșterea performanței energetice
  • ” Cresterea eficientei energetice a Spitalului Orasenesc Hirsova, Orasul Hirsova, Judetul Constanta, COD SMIS 115973 derulat prin Programul Operational Regional – POR;
  • ,, MANSARDARE SCOALA GIMNAZIALA NR. 1, localitatea harsova JUD. CONSTANTA”
  • Achizitionarea de echipamente medicale în cadrul proiectului „DOTAREA INFRASTRUCTURII AMBULATORIULUI SPITALULUI ORĂȘENESC HÂRȘOVA”- Programul Operational Regional – POR
  • “Modernizare teren de sport (stadion) si vestiar, ORASUL HARSOVA, JUDETUL CONSTANTA-
  • Proiecte de reabilitare a retelei stradale (asfaltare) prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală.

Pe fondul scăderii nivelului de trai, orașul Harsova poate miza, pentru dezvoltare, pe turism. Resursele naturale şi antropice spaţiului adiacent Dunării în acest sector crează premise favorabile practicării unor forme de turism variate, iar prin amenajări specifice, acestea pot fi dezvoltate şi diversificate. Potențialul balnear, istoric, cultural, piscicol și portuar sunt segmente nedezvoltate care, împreună, ar putea așeza Hârșova si pe harta turistică a croazierelor dunărene.

Toate acestea necesita si o finantare corespunzatoare din fonduri nerambursabile sau de la bugetul local. S-a reuşit, în anul 2018, o încasare a impozitelor şi taxelor locale de peste 100% prin colectarea debitelor rămase restante din perioada fostelor administraţii sume ce vor fi investite primordial in dezvoltare.

Hârşova este un oraş dinamic, în continuă extindere şi schimbare. Una din caracteristicile comunităţii locale este aceea că este deschisă către schimbare şi prezintă abilitatea de a urma noi iniţiative, proiecte daca acestea sunt in beneficiul acesteia.

Consiliul Local şi Primăria Hîrşova trebuie – acum – să se angajeze la respectarea unui set de VALORI care vor coordona atât o bună guvernare, cât şi o bună administrare a oraşului.

VIATenews
SURSĂMediafax
SHARE

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.