Românii sunt aşteptaţi la urne, sâmbătă și duminică, la referendumul naţional pentru redefinirea familiei. Dragnea, Băsescu, Tomac și Orban au anunțat că vor vota pentru, Tăriceanu și Hunor au precizat doar că vor merge să voteze, iar Barna s-a poziționat împotriva referendumului.

Peste 18 milioane de români sunt așteptați, pe 6 și 7 octombrie, la referendumul naţional pentru redefinirea familiei. Majoritatea liderilor partidelor parlamentare și-au anunțat intenția referitoare la acest referendum.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat duminică seara, într-o emisiune televizată, că va vota la referendum pentru familia tradiţională deoarece a fost educat „ortodox, la ţară”.

„Dacă mă întrebaţi ce fac eu, merg la referendum şi educaţie mea ortodoxă, educaţia mea de copil crescut la sat, la ţară, înconjurat de familia tradiţională, mă face să spun <Da> cu toată hotărârea la acest referendum, pentru că aşa văd eu societatea românească, continutatea acestui popor”, a afirmat Dragnea la România TV.

O poziție similară a avut și fostul președinte Traian Băsescu, senator PMP.

”Eu provin din familia popularilor europeni, care sunt creştin democraţi şi care încurajează familia. Deci, voi merge la vot pentru un DA – familia formată dintr-un bărbat şi o femeie. Din punct de vedere politic, rămân un om de dreapta”, a declarat, la România TV, Traian Băsescu.

Preşedintele PMP, Eugen Tomac, a declarat, marţi, că va merge la referendum nu pentru că îl îndeamnă sau îl convinge cineva, ci pentru că aşa îi dictează conştiinţa. El a făcut un apel pentru ca românii să meargă la vot, afirmând că ”boicotul este soluţia celor slabi ce fug de confruntare”.

”Nu cred că este cazul să intrăm în polemici mânaţi de ură şi folosind argumente care nu ţin în faţa realităţii vieţii de zi cu zi. Eu voi merge la referendum nu pentru că mă îndeamnă sau mă convinge cineva, ci pentru că aşa îmi dictează conştiinţa. Nu judec pe nimeni pentru propriile convingeri şi valori, dar lăsaţi-mă şi pe mine să decid ce este, din punctul meu de vedere, corect să fac în zilele de 6-7 octombrie”, a scris Tomac pe pagina sa de Facebook.

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat, la începutul lunii septembrie că, deşi partidul susţine referendumul pentru redefinirea noţiunii de căsătorie în Constituţie, nu va impune membrilor cum să voteze, pentru că fiecare „poziţiona în funcţie de cum îi dictează conştiinţa”. Ulterior, liderul liberal a precizat că va participa la referendumul pentru redefinirea familiei.

Preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a anunţat, miercuri, că formaţiunea pe care o conduce nu se va implica în campania pentru referendum şi că partidul recomandă votanţilor săi să voteze conform conştiinţei. El a spus că va merge la Referendumul pentru redefinirea familiei, organizat pe 6-7 octombrie, pentru că este o obligație cetățenească, însă votul rămâne unul secret.

„Sigur că merg, pentru că este o obligaţie şi o responsabilitate cetăţenească. Votul este garantat a fi secret, așa încât nu am comentarii de făcut”, a afrimat președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, în Parlament.

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, le-a cerut vineri, maghiarilor din România, să participe la referendumul din octombrie pentru familia tradiţională şi să voteze conform conştiinţei, fiecare susţinând valorile şi principiile în care crede.

Preşedintele USR, Dan Barna, a declarat, marţi, că parlamentarii formaţiunii vor vota împotriva modificării Constituţiei pentru redefinirea noţiunii de familie, considerând că este o temă falsă, iar a doua zi după referendum viaţa niciunei familii nu va fi mai bună cu absolut nimic.

”Suntem împotriva modificării Constituției. Este o temă falsă, o problemă care nu aduce nimic nou în România. Un referendum ar trebui să rezolve o problemă a societății – consulți societatea pentru a rezolva o problemă. Aceste referendum nu e decât un eventual recensământ pentru dezbinare, pentru că a doua zi după referendum viața nicunei familii, viața niciunei femei abuzate, niciunui copil nu va fi mai bună cu absolut nimic. Nu se rezolvă nicio problemă. E o temă folosită a patra oară de Liviu Dragnea pentru a muta atenția societății de la temele cu adevărat importante. Recomandarea noastră de vot pentru colegi este de vot <împotrivă>”, a spus Barna.

Referendumul se va desfăşura pe parcursul a două zile, 6 şi 7 octombrie 2018, între orele 7.00 şi 21.00.

Întrebarea care va fi adresată românilor la referendumul pentru redefinirea familiei va fi: „Sunteţi de acord cu legea de revizuire a Constituţiei României în forma adoptată de Parlament?”.

Senatul a adoptat, pe 11 septembrie, în calitate de for decizional, iniţiativa cetăţenească de revizuire a Constituţiei potrivit căreia familia se întemeiază pe căsătoria între un bărbat şi o femeie, nu pe cea consimţită între soţi.

„Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instituirea copiilor”, prevede modificarea adusă articolului 48 din Constituţia României.

Referendumul a fost cerut de Coaliţia pentru Familie, inițiativa fiind semnată de peste 3 milioane de români.

Potrivit Legii 3/2000, ca referendumul naţional pentru revizuirea Constituţiei, în sensul redefinirii familiei, să fie valabil, este necesară o prezenţă la urne a cel puţin 30% dintre persoanele înscrise pe listele electorale permanente, iar rezultatul referendumului este validat dacă opţiunile valabil exprimate reprezintă cel puţin 25% din cei înscrişi pe listele electorale permanente.

Conform AEP, numărul total de cetățeni cu drept de vot înscriși în Registrul electoral, la data de 2 octombrie 2018, este de 18.951.721, din care 18.279.534 de alegători au domiciliul sau reședința în țară, inclusiv cetățenii care vor împlini 18 ani până la data de 7 octombrie 2018, din care 16.781.333 sunt posesori de carte de identitate. Un număr de 672.187 de cetățeni români au domiciliul sau reședința în străinătate, fiind posesori de pașaport CRDS.

MAE organizează, pentru referendumul pentru familie, 377 secţii de votare în străinătate, din care 192 pe lângă misiunile diplomatice, oficiile consulare şi institutele culturale, iar 185 în alte locaţii, cele mai multe fiind în Italia, Spania şi Republica Moldova. Cele mai multe secţii de votare vor fi organizate în Italia (58), Spania (47), Republica Moldova (35), Statele Unite ale Americii (32), Marea Britanie (19), Franţa (15) şi Germania (14).

Referendumul va costa 163,712 milioane de lei, potrivit unui anunţ al Guvernului.

VIATenews
SURSĂMediafax
SHARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.