La 31 mai, rezervele valutare ale Băncii Naţionale a României (BNR) se situau la nivelul de 35,48 miliarde de euro, faţă de 35,96 miliarde de euro la 30 aprilie, se arată într-un comunicat transmis vineri de banca centrală.

Potrivit BNR, în cursul lunii au avut loc „intrări de 541 de milioane de euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, alimentarea conturilor Ministerului Finanţelor, alimentarea contului Comisiei Europene și altele”. În aceeași perioadă, au avut loc „ieşiri de 1.018 milioane de euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, plăţi de rate şi dobânzi în contul datoriei publice denominate în valută şi altele”.

BNR menționează că 24 mai – 23 iunie 2017 este perioada de aplicare a deciziei de reducere a ratei rezervei minime obligatorii (RMO) aplicabile pasivelor în valută de la 10% la 8%.

Rezerva de aur s-a menţinut la 103,7 tone. În condiţiile evoluţiilor preţurilor internaţionale, valoarea acesteia s-a situat la 3,76 miliarde de euro.

„Rezervele internaţionale ale României (valute plus aur) la 31 mai 2017 au fost de 39,25 miliarde de euro, faţă de 39,82 miliarde de euro la 30 aprilie. Plăţile scadente în luna iunie în contul datoriei publice denominate în valută, directe sau garantate de Ministerul Finanţelor, însumează circa 222 de milioane de euro”, a mai comunicat BNR.

Sursa: Mediafax

SHARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.