Frans Timmermans: ”Dacă vom ajunge la concluzia că regulile sunt încălcate, nu vom ezita să luăm măsurile necesare, chiar să aducem în fața instanței guvernul roman.”

Comisia pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne (LIBE) din Parlamentul European s-a reunit luni seară, la Strasbourg, într-o ședință pe tema situației din România, înaintea dezbaterii de miercuri din plenul legislativului european cu privire la protestele din 10 august și statul de drept din țara noastră.

Prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans s-a arătat îngrijorat în legătură cu reformarea legilor justiției din România dar și asupra faptului că Parlamentul României nu dorește să țină cont de recomandările venite din partea Comisiei de la Veneția și GRECO (Grupul de State împotriva Corupţiei).

“Suntem cu toţii conştienti că iniţiativele decise de autorităţile române începând din 2017 în privinţa reformării legilor justiţiei, a codurilor penale şi procedurile referitoare la sistemul judiciar au condus la preocupări (…) atât în România, cât şi la nivel internațional. Mulţi români sunt îngrijoraţi că modificările propuse pentru aceste legi ar putea submina eforturile îndelungate în combaterea corupţiei şi în asigurarea independenţei justiţiei, iar Comisia Europeană împărtăşeşte foarte mult aceste preocupări.”

“Din nefericire, realitatea este că Parlamentul României nu a dat până acum semne că ar vrea să răspundă la avizele şi recomandările care au fost emise” de organisme precum GRECO (Grupul de State împotriva Corupţiei) şi Comisia de la Veneţia.”

De asemenea, Frans Timmermans, prim-vicepreşedintele Comisiei Europene și comisar UE pentru Reglementări, Relaţii Interinstituţionale, Stat de Drept şi Carta Drepturilor Fundamentale a mai spus printre altele că va evalua cu foarte mare atenție legile adoptate și conformitatea lor cu legea europeană.

”În următorul MCV de luna viitoare vom face o evaluare a raportului. Situația față de ultimele rapoarte s-a deteriorat. Fiți siguri că toate elementele vor fi analizate și incluse în acest raport. După cum am mai spus de mai multe ori, un pas înapoi ar fi o mare dezamăgire pentru toți prietenii României, dar mai ales pentru cetățenii români. S-au făcut progrese, însă ele nu sunt ireversibile. Dimpotrivă, evoluțiile recente pun sub semnul întrebării acest progres și riscă să suibmineze obiectivul nostru comun, să existe o evoluție pozitivă în România, astfel încât MCV să nu mai fie necesar.”

 

Prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans a lăudat activitatea DNA de până acum, în speță raportul din MCV primit în ianuarie 2017 și pune sub semnul întrebării procedura de evaluare lansată de curând în ceea ce privește procurorul general.

”În ceea ce privește demiterea șefei DNA și în ceea ce privește numirea procurorului general, decizia finală în cazul demiterii șefei DNA aparține președintelui. CCR l-a obligat în acest caz pe președinte, care inițial s-a opus, să fie de acord cu această demitere. Drept urmare șefa DNA a fost demisă”, a declarat Timmermans.

“Aș vrea să amintesc că activitatea DNA a fost unul dintre motivele principale pentru care raportul din ianuarie 2017 din MCV a fost unul mai degrabă pozitiv. Procedurile robuste pentru numirea și demiterea procurorilor au făcut întotdeauna parte din recomandările noastre. Întotdeauna am solicitat autorităților române să facă apel la recomandările Comisiei de la Veneția pe acest subiect. Este unul dintre elementele din MCV care nu au fost implementate. Procedura de evaluare lansată de curând în ceea ce privește procurorul general ridică întrebări similare și îngrijorătoare”, a mai spus Timmermans.

Un ultim avertisment pentru Guvernul României

Frans Timmermans sfătuiește Guvernul României să țină cont de recomandările din raportul MCV.

”Dacă vom ajunge la concluzia că regulile sunt încălcate, nu vom ezita să luăm măsurile necesare, chiar să aducem în fața instanței guvernul român. Facem apel la Guvernul României să readucă pe calea cea bună procesul de reforme. Concret, asta înseamnă să dea curs recomandărilor noastre din raportul MCV din ianuarie 2017, recomandărilor Comisiei de la Veneția și Greco”, a mai spus Timmermans.

La scurt timp după încheierea ședinței din Parlamentul European,  ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat că marți se va deplasa la Strasbourg împreună cu premierul României, Viorica Dăncilă, pentru a discuta cu prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, căruia îi va cere să depășească „faza îngrijorărilor” și să discute punctual.

„Am ascultat și eu cu interes dezbaterea din Parlamentul European. Eu aș porni de la una din afirmațiile prim-vicepreședintelui Timmermans, să dialogăm, să înțeleg problemele, să găsim soluții de rezolvare. Aș mai adăuga, să fim documentați în legătură cu afirmațiile pe care le facem și să fim de bună credință” 

M-am întâlnit cu domnia să de multe ori. I-am cerut și îi vor cere și mâine (marți, n.r.) să depășim faza îngrijorărilor, preocupărilor, afectarea statului de drept. Să discutăm punctual: soluția legislativă cutare nu este bună pentru că… poate fi îndreptată prin modificarea X. Adică să depășim din enunțurile de principiu, dar care nu au o abordare secvențială documentată. Vom participa la dezbaterile din Parlament”, a precizat ministrul Justiției

VIAPetrut Iacob
SURSĂMediafax
SHARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.