Grecia a refuzat să găzduiască o Unitate de Iradiere a Tumorilor Canceroase, proiect dezvoltat de Organizația Europeană pentru Cercetare Nucleară (CERN), astfel că România, Albania, Bulgaria sau Muntenegru ar putea găzdui centrul de cercetare, informează presă elenă.

Evangelos Gazis, profesor de fizică a particulelor la Universitatea Națională Tehnică de la Atena și membru al Comitetului Științific CERN, a declarat pentru cotidianul grec Kathimerini că Grecia a refuzat să investească în găzduirea unității CERN, informează portalul de știri GreekReporter.

Unitatea cuprinde un sistem de iradiere cu fascicule de protoni a tumorilor canceroase, cu rezultate extraordinare în cazul cancerelor primare, întrucât “țintește centrul” tumorii, distrugând-o complet şi lăsând intacte celulele sănătoase din jurul ei.

Unitatea va fi găzduită de o țară din zona Balcanilor care își asumă investiția în acest proiect, aceasta urmând să aibă exclusivitatea utilizării acestei unități pentru toate statele din Peninsula Balcanică, Africa de Nord şi posibil Turcia. Valoarea investiției nu depășește 100 de milioane de euro.

Astfel de unități sunt active de mai mulți ani în Austria, Belgia, Franța, Germania, Elveția, Spania, Italia, Marea Britanie, Norvegia, Suedia, Polonia, SUA, Canada, Coreea de Sud, Ungaria, Cehia și Slovacia.

Kostas Fotakis, adjunct al ministrului pentru Cercetare și Inovație, a declarat că “valoarea unei astfel de investiții este ridicată, cuplată cu stadiul experimental de eficacitate și aplicabilitatea limitată a acestei metode”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.