Ministrul Teodor Meleșcanu a anunțat, miercuri, în timpul întrevederii cu omologul său din Republica Finlanda, Timo Soini, intenția României de a deveni stat participant la Centrul de Excelență pentru Contracararea Amenințărilor Hibride, cu sediul la Helsinki.

Ministrul afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, a avut miercuri, consultări cu omologul său din Republica Finlanda, Timo Soini, în cadrul vizitei pe care acesta o efectuează la București.

”Discuțiile au prilejuit și un schimb de opinii asupra riscurilor și amenințărilor curente, cei doi demnitari fiind de acord cu importanța contracarării amenințărilor hibride. Cu ocazia vizitei, ministrul Teodor Meleșcanu a anunțat intenția României de a deveni stat participant la Centrul de Excelență pentru Contracararea Amenințărilor Hibride, cu sediul la Helsinki. În context, a arătat că <participarea la Centru reprezintă o nouă dovadă a interesului și seriozității implicării țării noastre în eforturile comune de asigurare a securității la nivel european, contribuind astfel la completarea și consolidarea profilului României în cadrul UE și NATO>”, se arată într-un comunicat de presă remis MEDIAFAX.

Potrivit MAE, vizita se înscrie în tendința dinamică a dialogului bilateral din acest an, care confirmă nivelul ascendent al relațiilor diplomatice, inclusiv în contextul deținerii succesive a Președinției Consiliului UE, pe parcursul anului 2019, în acelaşi trio, împreună cu Croația.

”Ministrul român al afacerilor externe a reliefat contextul deosebit al relaţiilor bilaterale, marcat de o serie de importante aniversări pentru cele două țări – Centenarul Independenței, sărbătorit de Republica Finlanda în anul 2017, Centenarul Marii Uniri, sărbătorit de România în 2018, precum și centenarul relațiilor bilaterale care va fi celebrat în anul 2020 – şi a subliniat interesul părții române pentru aprofundarea şi diversificarea cooperării româno-finlandeze. În context, a exprimat aprecierea față de proiectul finlandez de plantare a 100.000 de copaci în România, în contextul Centenarului Marii Uniri pe care România îl aniversează în acest an”, se mai arată în comunicatul ministerului român de Externe.

Potrivit sursei citate, în cadrul discuțiilor, au fost abordate, pe lângă dialogul politic, şi stadiul relaţiilor economice dintre cele două ţări, unde există în continuare un potențial important de cooperare, care trebuie valorificat. A fost exprimată dorinţa dinamizării cooperării economice, prin identificarea de noi oportunități din perspectiva creșterii volumului schimburilor comerciale și a investițiilor reciproce în cele două state.

”A avut loc, de asemenea, un schimb de opinii privind cooperarea în domeniul educației, fiind manifestat interesul pentru studierea aprofundată a elementelor esențiale care definesc modelul finlandez de educație, care a devenit un punct de referință la nivel internaţional. Ministrul român al afacerilor externe a salutat faptul că, în Finlanda, comunitatea românească beneficiază de două lectorate de limba română cu tradiție îndelungată, fiind bine adaptată și integrată în sistemul finlandez. Referitor la agenda europeană, consultările au reliefat rolul important pe care România și Finlanda îl vor avea, împreună cu Croația, prin exercitarea Președinției Consiliului UE în cadrul aceluiași trio. Au fost trecute în revistă principalele teme care se vor regăsi pe agenda comună, precum cadrul financiar multianual, impactul Brexit, sau PESCO. În context, demnitarul român a evidențiat importanța ce va fi acordată de România procesului de extindere în Balcanii de Vest, precum și continuării sprijinului UE pentru Parteneriatul Estic şi pentru parcursul european al Republicii Moldova”, mai informează MAE.

Conform comunicatului, convorbirile au prilejuit şi un schimb de opinii asupra principalelor teme de pe agenda regională și internațională. Ministrul român al afacerilor externe a salutat abordarea similară a celor două state privind apărarea și securitatea în zona Mării Negre și, respectiv, a Mării Baltice, aspecte prioritare pentru arhitectura de securitate a ambelor state.

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.