Incendiul de la Catedrala Notre Dame din Paris îi afectează și pe românii stabiliți în capitala Franței. Aceștia au comentat evenimentul pe paginile de Facebook ale diasporei pariziene și s-au arătat solidari cu poporul francez după incendiul care a cuprins catedrala aflată pe Île de la Cité.

”Ce nu a îndrăznit să facă vreun dușman al Franței, ce nu au distrus războaiele, distruge o greșeală de șantier stupidă”, scrie Mc Noam pe pagina de Facebook ”Români din Franța”.

”Asistăm în direct la distrugerea patrimoniului mondial”, scrie și Răzvan Dupleac, pe postarea sa făcută pe pagina de Facebook ”Români din diaspora”, unde citează un istoric francez care a comentat incendiul izbucnit luni la Catedrala Notre Dame din Paris, despre care spune că este ”unul dintre puternicele simboluri ale Franței și cel mai vizitat obiectiv istori din Europa”, care reunește circa 14 milioane de turiști anual.

”Băi, despre ce se vorbește aici? Păi, asigurarea este importantă? Operele de artă, valorile istorice n-au valoare și nu pot fi înlocuite cu oricâți bani primesc”, scrie și Adi Bos, pe pagina unei firme de asigurări cu sediul în capitala pariziană, pe care s-au reunit mai mulți români din Paris pentru a comenta tragicul eveniment. Aproape fără nicio excepție, toți cei care au comentat la postarea lui Adi Bos o sancționează în termeni aspri pe cea care încearcă să minimalizeze evenimentul spunând că are catedrala ”bani de asigurare”.

Viorel Ieremie își exprimă regretul că nu a reușit să viziteze catedrala până acum și este în asentimentul mai multor români care spun că au amânat vizitarea catedralei și că regretă că nu au făcut-o înainte de incendiul care a cuprins fatal unul dintre cele mai mari simboluri ale Franței.

”Voiam sa merg în mai, primul obiectiv pe lista pentru vizitat!”, scrie și Badelita Alina Anisoara Khalisee, care completează: ”Sunt oameni pentru care conceptul de valoare istorică nu există! Sau poate există, dar într-o formă modernă, nimicuri pentru unii din zilele noastre, nimicuri carora li s-a atribuit o istorie”, conchide comentatoarea.

Un incendiu a izbucnit luni seară la Catedrala Notre-Dame din Paris, care a fost evacuată.

Incendiul a izbucnit la ora 18.50 (19.50, ora României) la o sursă a sistemului de încălzire al Catedralei Notre-Dame.

Construcția catedralei, care aparține goticului timpuri ca stil arhitectural, a început în anul 1163, pe locul unui lăcaș de cult dedicat sfântului diacon Ștefan.

În 1182, episcopul Maurice de Sully a sfințit altarul, dar construcția catedralei a durat din 1163 până în 1345. Construcția clădirii cu cinci nave s-a terminat la mijlocul secolului al XIV-lea. Cu toate că desenele inițiale și strana evocau încă stilul romanic, soluții arhitecturale finale aparțin stilului gotic.

Catedrala are fața dantelată și două turnuri patrulatere de câte 69 m fiecare. Intrarea în catedrală se face prin trei porți care evocă simbolurile stilului gotic târziu. Zidurile catedralei se înalță pe trei rânduri de coloane de 130 metri lungime, 45 de metri lățime și 35 de metri înălțime, unde încap până la 10.000 de persoane. Nava principală este împodobită cu statui și picturi, unele dintre ele salvate de pompieri la incendiul de luni.

Catedrala a redevenit catolică în urma concordatului lui Napoleon I cu Papa Pius al VII-lea din 1801, Napoleon fiind încoronat în catedrală împărat al Franței pe 2 decembrie 1804.

Catedrala Notre-Dame din Paris este vizitată anula de circa 14 milioane de persoane anual, cu o medie zilnică de 30.000 de oameni. În zilele de sărbători sau la evenimente importante, catedrala primește și 50.000 de vizitatori.

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.