Ministerul rus al Apărării a anunţat, vineri seară, că România nu a oprit vehicule blindate ruse, precizând că au fost vehiculate “minciuni” şi că transportul a ajuns în Serbia.

“Ministerul rus al Apărării nu a trimis niciodată nave pentru transportarea echipamentelor militare pe Dunăre spre Serbia. Toate relatările despre astfel de transporturi şi despre presupusa oprire de către România a vaselor ruse cu vehicule blindate sunt minciuni absolute”, se arată într-un comunicat oficial al instituţiei transmis vineri seară.

Potrivit Ministerului Apărării de la Moscova, echipamente militare ruse au fost livrate deja Serbiei. “Toate livrările au fost efectuate în strictă conformitate cu termenii contractului şi la termenele prevăzute. Exportul de produse militare din Rusia în Serbia se derulează în conformitate strictă cu legislaţia internaţională şi în cadrul cooperării tehnice bilaterale”, precizează Ministerul rus al Apărării, citat de agenţia de presă Tass.

Ministerul român al Afacerilor Externe a oferit vineri precizări referitoare la acuzațiile Serbiei potrivit cărora România ar fi blocat un transport de armament pe Dunăre. Reprezentanții MAE au declarat că transportul a fost blocat prin aplicarea sancțiunilor impuse de Uniunea Europeană Rusiei. “Conform normelor aplicabile, pentru eliberarea unei licențe de tranzit pentru un transport cu produse militare (potrivit legii, licența poate fi emisă numai în favoarea unui operator român) se impune îndeplinirea unor condiții, între care se numără și aceea ca serviciul oferit de operatorul român, în baza licenței de tranzit, să nu servească direct sau indirect unei persoane fizice sau juridice, unei entități sau organism din Federația Rusă sau în scopul utilizării în Federația Rusă (în conformitate cu Decizia 2014/512/PESC a Consiliului UE privind măsuri restrictive având în vedere acțiunile Federaţiei Ruse de destabilizare a situației în Ucraina, care este parte a dreptului intern al României)”, a transmis MAE, printr-un comunicat de presă remis agenţiei MEDIAFAX. Reprezentanții MAE au precizat că “această condiție nu a fost îndeplinită în situația în atenție, astfel încât o astfel de licență nu ar fi fost posibil a fi emisă de autoritatea română competentă”.

Conform ediţiei din Republica Moldova a agenţiei de presă Sputnik, Serbia a acuzat România că a încălcat Convenția privind navigația pe Dunăre, după ce ar fi blocat un transport de vehicule blindate provenind din Rusia. Potrivit surselor citate, ar fi fost oprite aproximativ 30 de tancuri T-72B3 şi 30 de transportoare blindate BRDM-2.

VIATenews
SURSĂMediafax
SHARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.