Moscova, Teheranul și Ankara sunt de părere că tentativele de divizare a Siriei pe considerente etnice și religioase sunt total inacceptabile, a declarat ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, după ce s-a întâlnit sâmbătă cu omologii săi din Iran și Turcia, Mohammad Zarif și Mevlut Cavusoglu.

“Am fost de acord că încercările de împărțire a Sirei pe considerente etnice și religioase sunt total inacceptabile”, a declarat Lavrov, potrivit agenției de știri Tass.

Ministrul rus a acuzat că unele state încearcă să împiedice procesul de pace din Siria, afirmând că “de fiecare dată când apar speranțe, un raid (aerian) este efectuat”, făcând referire la atacul aerian și balistic efectuat pe data de 14 aprilie de SUA, Franța și Marea Britanie, ca reacție la un presupus atac chimic atribuit regimului de la Damasc.

Lavrov a mai acuzat că atacul occidental “nu doar că a amplificat în mod semnificativ tensiunile pe scena internațională, ci de asemenea a a afectat semnificativ perspectivele unei acord de pace”.

La rândul său, după întâlnirea trilaterală de la Moscova, ministrul turc de Externe a declarat că o soluție militară în Siria ar fi ilegală și nesustenabilă, astfel că Rusia, Iran și Turcia trebuie să coopereze pentru a ajuta poporul sirian să găsească o soluție politică pentru a pune capăt conflictului civil, relatează agenția de știri Reuters.

Totodată, Cavusoglu a acuzat SUA că susțin milițiile și formațiuniile politice kurde din Siria, despre care Ankara afirmă că sunt organizații teroriste.

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.