Președintele rus Vladimir Putin a declarat că sancțiunile occidentale impuse Rusiei, în legătura cu criza ucraineană, “dăunează tuturor” și este în interesul tuturor să fie anulate, informează site-ul postului BBC News.

Aflat într-o vizită în Austria, prima sa vizită de stat într-o țară din Europa occidentală după aproape un an, Putin a susținut că Rusia a depășit toate dificultățile cauzate de sancțiuni.

“Aceste acțiuni sunt dăunătoare tuturor, atât celor care le-au inițiat, cât și celor împotriva cărora sunt luate. Toată lumea are interesul să fie anulate sancțiunile, inclusiv noi”, a afirmat liderul de la Kremlin.

La rândul său, cancelarul de la Viena, Sebastian Kurz, a declarat că Austria dorește să acționeze ca un pod între Moscova și statele occidentale, însă a precizat că nu va încălca politica UE privind sancțiunile.

Relațiile Rusiei cu Uniunea Europeană rămân tensionate din cauza implicării Moscovei în conflictele din Ucraina și Siria, cât și a atacului neurotoxic din Marea Britanie, care l-a vizat pe Serghei Skripal, un fost agent dublu rus. Guvernul de la Londra a acuzat Moscova că ar pus la cale tentativa de asasinat, lucru negat de categoric de Rusia.

Austria a fost una din puținele țări din UE ca nu și-a retras diplomați din Rusia în semn de protest față de presupusa implicare a Moscovei în cazul Skripal.

Recent, vicecancelarul austriac Heinz-Christian Strache, liderul Partidului Libertății (FPO, extremă-dreapta), s-a pronunțat în favoarea anulării sancțiunilor impuse Rusiei de UE în legătură cu anexarea regiunii ucrainene Crimeea și rolul Moscovei în conflictul din Ucraina.

Vizita lui Putin în Austria are loc într-un moment de criză în relațiile Uniunii Europene cu Administrația Donald Trump, după ce SUA a impus taxe vamale suplimentare la importurile de oţel şi aluminiu, refuzând să prelungească exceptarea de la aceste măsuri pentru Uniunea Europeană, Canada şi Mexic, care au ameninţat cu acţiuni de retorsiune.

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.