Ministrul pentru Mediul de Afaceri, Ștefan Radu Oprea, a scris, pe Facebook, că nimeni nu și-a asumat protestul Diasporei din 10 august, pentru că știa că vor fi violențe, iar vinerea trecută “cineva” a încercat “prin forță dărâmarea unui mecanism care funcționează”, respectiv guvernarea PSD.

“Guvernarea Partidului Social Democrat a adus o creștere economică record. Pe cine deranjează?Guvernarea Partidului Social Democrat a dus o creștere semnificativă a salariilor și pensiilor. Pe cine deranjează? Guvernarea Partidului Social Democrat a lansat programe pentru toți românii care vor să devina antreprenori, din țară sau din diaspora. Noi am dat Start-Up națiunii. Suntem deja în cursă: locuri de muncă, dezvoltare, competitivitate. Pe cine deranjează? Doctrina Partidului Social Democrat pune accent, în primul rând, pe principiile statului de drept, pe protecția socială a cetățeanului și pe distribuirea corectă a resurselor statului. Pe cine deranjează? Dreptul la vot și dreptul la liberă exprimare sunt garantate de Constituție. Și votul și protestul sunt forme de manifestare ale democrației. Dar democrația înseamnă respectarea legii, nu anarhie”, transmite senatorul PSD, Ștefan Radu Oprea, într-o postare făcută duminică pe Facebook.

În opinia acestuia, cei care au greșit la protestele din 10 august trebuie să răspundă în fața legii, însă “cineva” este deranjat că României îi merge mai bine în perioada guvernării PSD.

“Ziua de 10 august va rămâne ca referință nu doar prin prisma manifestării publice. Ziua de 10 august este ziua în care “cineva” a încercat prin forță dărâmarea unui mecanism care a demonstrat că funcționează. “Cineva”, îmi poți spune ce îți dorești în loc? “Cineva”, te deranjează ca românii au început să o ducă mai bine? “Cineva” se pronunță, susținut de voci “independente” ale presei că jandarmii au înăbușit în gaze și pumni vocea poporului. Și tot “cineva” se antepronunță asumându-și rolul de judecător. Asta mă deranjează pe mine. Cine a greșit va plăti. Și aici trebuie să se pronunțe justiția și nu “cineva”. Cine a acționat în afara legii, va suporta rigorile legii, indiferent că e civil sau militar. Legea este cea care ne guvernează și este atotputernică. Când “cineva” se pronunță trebuie să o facă în interiorul și nu în afara legii”, a completat ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat.

Ștefan Radu Oprea mai susține că “cineva” a fost complice în încercarea de dărâmare a Guvernului social-democrat și știa că manifestația va degenera în violențe de stradă, dar a tăcut cu bunăștiință.

“Suntem la momentul când “cineva” încearcă să nege evidența. Și-a asumat “cineva” protestul? Nu. De ce? Pentru că știa că vor fi violențe? “Cineva” știa și a tăcut! Grupuri violente împrăștiate printre oamenii pașnici au acționat toată ziua. “Cineva” poate gândește că așa e normal și că reacția Jandarmeriei a fost brutală și imediat a cerut Parchetului o anchetă de urgență pentru a condamna abuzurile. “Cineva”, prin anumite (aceleași) canale și voci, transformă poziții personale în sancțiuni instituționale. Ei, și asta mă deranjează. Noi, se pare că deranjăm pentru că ne-am aplecat mai mult asupra cetățeanului, asupra a ceea ce îl doare. Că ne-am întors spre tineri, spre cei care vor să se dezvolte odată cu țara. Mă încearcă sentimentul că în An Centenar “cineva” este deranjat că României îi merge mai bine”, a adăugat social-democratul.

Acesta face o trecere în revistă a realizărilor guvernării PSD, precum stabilitatea macroeconomică, somajul care este la un minim istoric sau creșterea nivelului de trai în țara noastră.

“Am înregistrat progrese remarcabile, am perceput actul de guvernare drept ocazia de a aplica politici de dezvoltare economică și socială, care să aibă ca efect reducerea decalajelor față de statele din Europa de Vest. Datele arată creșterea nivelului de trai, stabilitate macroeconomică, o datorie publică sustenabilă, cel mai mare ritm de creștere a PIB din UE, șomaj la un minim istoric și creșterea exporturilor într-un ritm mai mare decât cel al creșterii importurilor – o premisă bună pentru schimbarea tendințelor în balanța comercială. Ne concentrăm pe continuarea și consolidarea acestor tendințe, pe atragerea investițiilor private și pe derularea proiectelor de mare infrastructură, dat fiind că am intrat în a doua jumătate a cadrului financiar al UE. Pe scurt, o guvernare competitivă. Din punctul meu de vedere, rezultatele concrete în plan economic vor duce la o astfel de limitare a tensiunilor sociale, in pofida eforturilor “altora””, a conchis Ștefan Radu Oprea.

Ministrul Apărării Naționale, senatorul PSD Mihai Fifor, a apreciat, duminică, pe Facebook, că „trebuie constituită de îndată” o comisie parlamentară de anchetă a protestelor violente din 10 august, care să răspundă la întrebări precum „Cui folosește dărâmarea prin violență a Guvernului?”.

Liderul europarlamentarilor PSD, Dan Nica, a apreciat, sâmbătă, că este necesară înființarea unei comisii parlamentare de anchetă pentru că declarațiile lui Klaus Iohannis despre acțiunea Jandarmeriei la protestul din 10 august “denotă dorința evidentă de a stimula și mai mult violențele existente”.

Președintele Klaus Iohannis a declarat, pe 13 august, că au trecut deja trei zile de la protestul violent din Piața Victoriei şi nu există niciun responsabil, precizând că în orice ţară până la această oră ar fi fost cel puţin o demisie. Șeful statului a adăugat că cei vinovați de ceea ce s-a întâmplat la protestul din 10 august trebuie pedepsiți, indiferent cine sunt ei.

Jandarmii au intervenit în forță, pe 10 august, cu gaze lacrimogene și tunuri de apă, în Piața Victoria, pentru a dispersa protestatarii anti-PSD aflați în fața sediului Executivului. Peste 450 de persoane, între care 35 de jandarmi, au primit îngrijiri medicale din partea echipajelor SMURD, vineri, la protestul din Piața Victoriei. Dintre acestea, 40 au fost transportate la spital cu diverse traumatisme, trei dintre ei având arsuri de până la 15% din suprafaţa corpului.

Aproximativ 1.000 de jandarmi au acţionat la protestul din 10 august din Piaţa Victoriei, a anunţat Laurențiu Cazan, cel care a comandat intervenția forțelor de ordine la miting, precizând că au fost solicitate întăriri şi din alte regiuni ale ţării.

Procurorii au înregistrat, până în prezent, 257 plângeri depuse de către protestatari împotriva jandarmilor, aceștia fiind acuzați ar fi intervenit într-un mod abuziv la mitingul din 10 august. Totodată, procurorii au efectuat 119 audieri. Parchetul General a anunțat că Secția Militară a instituției a preluat ancheta privind violențele din 10 august din Piața Victoriei, pentru a uni toate denunțurile într-un singur dosar, fiind avute în vedere și plângerile depuse împotriva ministrului de Interne și a prefectului Capitalei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.