Senatul a prelungit, ieri, termenul de dezbatere pentru pentru inițiativa privind parteneriatul civil, de la 45 la 60 de zile. Proiectul inițiat de deputatul independent Oana Bîzgan, vizează „oferirea unei protecții juridice pentru cuplurile care nu doresc să își schimbe statutul civil”.

Argumentele deputatului sunt legate de numărul mare de cupluri care aleg în România, ca în marea majoritate a Uniunii Europene, să trăiască împreună fără să fie căsătorite.

Ce este parteneriatul civil?

 “Este o relație de comuniune civilă între două persoane majore, manifestată printr-un acord încheiat în conformitate cu dispozițiile prezentei legi, cu scopul de a-și organiza civil viața împreună.”

“Orice cetățean român cu vârsta mai mare de 18 ani sau cetățean străin cu reședința în țara noastră de cel puțin un an, poate încheia un parteneriat civil, care se înscrie într-un Registru special de evidență, ținut de primăria localității respective. Partenerii sunt chemați în fața unui registrator, într-o incintă a primăriei, alături de doi martori (dacă este posibil), pentru încheierea parteneriatului, asemenea unei ceremonii de stare civilă. Pentru aceste ceremonii, primăriile nu vor percepe taxe. Verificarea actelor depuse de parteneri trebuie făcută în cel mult 7 zile, interdicțiile fiind legate de persoanele fără discernământ, de rude până la gradul 4, de persoanele căsătorite sau aflate deja într-un alt parteneriat civil.”

Toate formele de discriminare, directă sau indirectă, pe baza încheierii unui parteneriat civil, pe baza orientării sexuale a partenerilor sau a identității de gen a partenerilor sunt interzise, conform propunerii legislative.

Propunerea legislativă se află în dezbatere la Senat, primă Cameră sesizată, for decizional pe proiectul de lege fiind Camera Deputaţilor

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.