Curtea Constituțională a României (CCR) va dezbate, marți sesizarea de neconstituționalitate a PNL asupra a două decizii ale Parlamentului din 2017 și 2018 privind numirea unui membru al Colegiului director al Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD).

“Sesizarea de neconstituționalitate privind Hotărârea Parlamentului României nr.48/2017 privind numirea unui membru al Colegiului director al Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, sesizare formulată de Grupul parlamentar al Partidului Național Liberal. Sesizarea de neconstituționalitate privind Hotărârea Parlamentului României nr.21/2018 privind numirea unui membru al Colegiului director al Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, sesizare formulată de Grupul parlamentar al Partidului Național Liberal”, potrivit ordinii de zi a ședinței CCR de marți.

Pe 16 mai, PNL a sesizat Curtea Constituțională cu privire la cele două hotărâri ale Parlamentului privind votul pentru componenţa CNCD, argumentând că în procedura de numire a membrilor din Colegiul instituției nu există echilibru în ceea ce privește reprezentanța partidelor, reprezentantul PNL fiind respins.

Referitor la sesizarea de neconstituționalitate cu privire la Hotărârea Parlamentului României nr.48/2017 privind numirea unui membri în Colegiul director al CNCD, liberalii susțin că nu a fost respectat: “art.23 alin.(3) lit. d) din Ordonanța Guvernului nr.137/2000 privind prevenirea și sancționarea tuturor formelor de discriminare, în numirea doamnei Sandu Veronica Tatiana în funcția de consilier în cadrul Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării prin Hotărârea Parlamentului României nr.48/2017 cu consecința încălcării art.1 alin.(3) și (5) din Constituția României”.

“În cazul supus atenției onoratei Curți prin prezenta sesizare de neconstituționalitate constatăm, din analiza documentelor depuse de candidatul Sandu Veronica Tatiana la data înregistrării dosarului de candidatură, că nu rezultă existența vreunei activități desfășurate în domeniul apărării drepturilor omului și combaterii discriminării, activitatea candidatului fiind în exclusivitate desfășurată în domeniul economic, aceasta fiind irelevantă pentru îndeplinirea condiției prevăzute de art.23 alin.(3) lit.d) din Ordonanța Guvernului nr.137/2000 privind prevenirea și sancționarea tuturor formelor de discriminare” se arată în textul sesizării PNL înaintat către CCR.

Liberalii mai argumentează că, potrivit Ordonanței Guvernului României nr.137/2000, Parlamentul trebuie să verifice dacă sunt îndeplinite condițiile suplimentare de către membrii Consiliului, aceea ca “minimum două treimi dintre aceștia să fie licențiați în științe juridice”, iar din Curriculum Vitae al Tatianei Veronica Sandu, nu reiese că aceasta ar fi licențiată în științe juridice, “pe cale de consecință Parlamentul României nu avea posibilitatea de a o numi în funcția de consilier în cadrul Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării”.

Totodată, candidații la funcția de membrii ai Colegiul CNCD, trebuiau audiați într-o ședință comună a comisiile de specialitate ale Camerei Deputaților și Senatului sau în plenul reunit al Parlamentului, lucru care nu s-a întâmplat, “deoarece nu există nicio mențiune în acest sens în cuprinsul raportului”.

“De asemenea, din stenograma ședinței comune a Camerei Deputaților și Senatului constatăm că Parlamentul României, întrunit în ședința comună a Camerei Deputaților și Senatului, s-a limitat la aplicarea procedurii de dezbatere generală și, ulterior, pe articole a proiectului de hotărâre, niciunul dintre candidați nefiind invitat să ia cuvântul pentru a se prezenta”, potrivit sursei citate.

PNL are aceleași argumente și în sesizarea de neconstituționalitate înaintată Curții asupra Hotărârii Parlamentului nr.21/2018 privind numirea unui membru al Colegiului director al CNCD, în cazul Teodorei Bertzi.

Încă din data de 10 mai, prim-vicepreşedintele PNL, Raluca Turcan, a anunţat că liberalii vor contesta la CCR votul pentru componenţa CNCD, după ce instituţia a decis să-l amendeze pe preşedintele Klaus Iohannis cu 2.000 lei pentru folosirea termenului “penali” şi “inculpaţi” în conferinţă de presă.

Șeful statului a anunţat, pe 9 mai, că va contesta decizia CNCD de a-l sancţiona cu 2.000 de lei, considerând măsura ca fiind una politică.

Potrivit anunţului oficial al CNCD: “Utilizarea termenului “penali” de către preşedintele României, Klaus Iohannis, reprezintă discriminare şi încalcă dreptul la demnitate a persoanelor care se află în procedură judiciară fara a fi condamnaţi, potrivit art. 2, alin. 1, si art 15. din O.G. 137/2000, republicată. S-a aplicat amenda contravenţională în cuantum de 2000 lei”.

În acest caz votul a fost de cinci la patru. Sesizarea a fost depusă de Lumea Justiţiei în luna februarie la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) şi vizează folosirea etichetelor ”penali” şi ”inculpaţi”, în conferinţe de presă, de către preşedintele Klaus Iohannis şi Laura Codruţa Kovesi celor care “atacă justiţia”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.