Un sondaj prezentat miercuri de compania de management al creanțelor KRUK arată că doar 15% din respondenții în vârstă de 25-45 de ani sunt nemulțumiți de salariul lunar, fiind „mereu într-o situație financiară dezechilibrată”. Sondajul mai arată că 65% din respondenți „nu au probleme financiare”.

„Salariul ajunge în cea mai mare parte a anului (33%) sau lunar (13%), ceea ce ar duce la o stare relativ echilibrată și stabilă financiar pentru un procent semnificativ de respondenți. Doar un procent mic sunt nemulțumiți (15%), fiind mereu într-o situație financiară dezechilibrată. Aceștia sunt probabil și cei care au probleme financiare (35%), restul respondenților, cei echilibrați, neavând probleme financiare (65%)”, arată studiul.

Cercetarea online de tip sondaj „a cuprins un eșantion de 2.160 de respondenți, cu vârste între 25-45 de ani, dintre care cei mai mulți au început să lucreze după vârsta de 20 de ani, în mediul privat”, precizează autorii sondajului.

„Unele visuri neîmplinite se cer realizate. Soluția este curajul de a împrumuta bani (64%). Alții rămân prudenți, evită împrumuturile și își construiesc scenarii în care acceptă nerealizări (36%)”. Respondenții afirmă că uneori nu au încredere în viitorul lor financiar (28%), iar alteori, da (33%). În general, adunând procentul celor din urmă cu al celor care au încredere în forțele proprii de a-și construi un viitor financiar (39%), rezultă că respondenții sunt încrezători într-un viitor financiar satisfăcător (72%)”, mai arată studiul.

Întrebați la ce vârstă au intrat pe piața muncii, 52% dintre respondenți au spus că s-au angajat în perioada 20-25 de ani, iar cei mai „grăbiți”, cu un procent de 37%, au recunoscut că aveau 18-20 ani.

Dacă vorbim despre optimismul adus de studiile făcute, 49% din respondenți simt că au primit un ajutor din partea studiilor realizate, iar 51% nu asociază acest optimism cu realizarea unor studii. Indiferent de relația facultate-optimism, majoritatea respondenților afirmă că intrarea pe piața muncii a dus la o creștere a responsabilităților (91%), iar această „maturizare” în raport cu viața îi face să fie mulțumiți de carierele lor profesionale actuale (66%).

În fine, „respondenții manifestă sinceritate în răspunsurile lor privind eforturile depuse pentru a ajunge la o situație financiară echilibrată. Unii depun eforturi (49%), alții recunosc că nu au făcut totul pentru a atinge acest echilibru (51%)” mai arată autorii sondajului.

„Este important să vedem cum privesc românii viitorul și să vedem dacă aceștia sunt încrezători. Fiind alături de ei putem să îi ajutăm să depășească obstacolele financiare, și să le oferim cele mai bune soluții”, a spus Tomasz Ignaczak, directorul general al KRUK Romania.

Participanții la studiu sunt preocupați de îmbunătățirea viitorului lor financiar, considerând că trei condiții contribuie la un viitor financiar pe care și-l doresc: „venit lunar mai mare” (45%), „scăparea de datorii” (20%) și „absența grijilor față de ziua de mâine” (18%).

Exisă, însă, și dorința de a face economii, ca expresie a intenției de a planifica viitorul financiar și ca atitudine față de imprevizibilitatea vieții. Diferența între cei care fac economii (48%) și cei care nu fac economii (51,89%) nu este semnificativă.

„Explorarea atitudinilor tinerilor față de felul în care își administrează câștigurile financiare și situația lor financiară în viitor arată că percepția viitorului lor financiar depinde de aceste atitudini. Ele se structurează datorită influenței intrării timpurii pe piața muncii care furnizează tinerilor o experiență socială necesară percepției mature a contextului social al muncii. Tinerii nu mai dau dovadă de naivitate față de acest context realizând importanța flexibilității lor, a înțelegerii pieței muncii ca o realitate dinamică și complexă. În acest fel, ei consideră că față de viitorul lor financiar și obținerea unei situații financiare echilibrate ei trebuie să adopte o atitudine de optimism strategic exprimat prin punerea în relație a realității schimbătoare a pieței muncii cu propriile lor aspirații privind viitorul lor financiar”, a declarat Aurora Liiceanu, doctor în psihologie şi cercetător.

„Respondenții exprimă un optimism realist. La el contribuie substanțial intrarea grăbită pe piața muncii, cu experiența pe care o aduce, care este generată de cunoașterea dinamicii și complexității ei. Respondenții recunosc valoarea psihologică a optimismului – cel realist, bazat pe pragmatism, dar și pe simț critic față de sine – într-o măsură foarte semnificativă (83,03%)”, conchid autorii sondajului.

Sursa: Mediafax

SHARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.