Clădirea Cazinoului din Constanța a fost reînsuflețită, marți seară, printr-un spectacol auditiv și de lumini, parte a proiectului „Mă vezi? 1918 într-o altă lumină”, pentru a atrage astfel atenția asupra unor monumente arhitecturale care au fost abandonate sau uitate.

„Este vorba de un proiect finanțat de Ministerul Culturii în cadrul proiectului Centenar. Ne plimbăm prin șase orașe, am avut șase clădiri în București și mai e și clădirea Cazinoului în seara asta. Urmează Muzeul Unirii din Iași, Memorialul de la Sighet, Casa lui Ștefan Cicio Pop de la Arad și Catedrala Încoronării de la Alba Iulia”, a declarat Eugen Lumezianu, președintele Asociației pentru Educația prin Artă, realizator al proiectului.

El a spus că prin acest proiect se dorește tragerea unui semnal de alarmă, pentru că „sunt niște clădiri care se deteriorează pe zi ce trece și nimeni nu face nimic în legătură cu asta”.

Povestea Cazinoului din Constanța a fost spusă marți începând cu ora 19.30, show-ul de 15 minute repetându-se de cinci ori de-a lungul serii. Spectacolul de lumini, special conceput, a fost însoțit și de un spectacol auditiv, în care au fost spuse, prin intermediul vocii actorului Șerban Pavlu, poveștile neștiute ale Cazinoului.

„Am ales un fond sonor, sunt compoziții Adrian Enescu, adaptate după muzica de Bach și cântate de Zoli Toth Project. Avem și o poveste, rostită de Șerban Pavlu, care spune în câteva minute istoria cazinoului. (…) Am încercat să arătăm că nu e doar o clădire de care s-a uitat, ci este ceva care poată să fie încă viu și să arate ipostaze de ce a fost cazinoul, spital militar, restaurant”, a declarat și Alin Popa, designerul de lumini al proiectului.

Accesul publicului a fost gratuit, iar cei care nu au putut asista la eveniment l-au putut vizualiza live pe pagina de Facebook a Asociației Culturale pentru Educația prin Artă şi cea a proiectului “Mă vezi? 1918 într-o altă lumină”.

Inaugurată în luna august a anului 1910, clădirea Cazinoului este declarată monument de arhitectură care face parte din patrimoniul cultural național şi este inclusă în Lista Monumentelor Istorice.

Cazinoul are o istorie bogată, fiind nelipsite episoadele în care a fost bombardat, atât în 1916, cât și în 1941, când a fost reparat, extins, reamenajat, în anii 1912, 1923, 1928, 1934, 1947, 1951, 1974, 1987, când a fost transformat în Casa de Cultură a Sindicatelor, – 1947, restaurant, înainte și după Revoluție, sau când a fost abandonat, în 2011. Atunci, firma cu care Primăria Constanța încheiase un contract pentru concesionarea cazinoului pe o perioadă de 49 de ani și care anunțase că va investi aproximativ 15 milioane de euro în reabilitarea și modernizarea acestuia, nu și-a putut duce planul la bun sfârșit, iar consilierii locali au votat încetarea contractului de concesiune.

Apoi, în același an, s-a votat un proiect de hotărâre privind vânzarea cazinoului. Proiectul avea să fie retras însă chiar de inițiatorul său, Radu Mazăre, primarul anunțând că va face un sondaj în rândul constănțenilor pentru a afla poziția acestora privind Cazinoul, urmând să ia ulterior o decizie. Două săptămâni mai târziu, edilul a anunțat că au fost trimise adrese către Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului și către Ministerul Culturii pentru a se vedea dacă acestea sunt interesate de preluarea Cazinoului, pentru administrare și reparații.

Începând din 2011, clădirea-monument istoric a fost pasată între Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului (MDRT) – pe vremea Elenei Udrea, Primăria Constanța – sub Radu Mazăre, apoi iar la MDRT, prin Compania Națională de Investiții, și din nou la Primăria Constanța, Radu Mazăre intenționând din nou să-l vândă și renunțând încă o dată. Apoi, în februarie 2013, Radu Mazăre a prezentat o altă modalitate de reabilitare a cazinoului, cu fonduri europene, dar, după un an, edilul spunea că nu va mai fi reabilitat Cazinoul cu fonduri europene și anunța, din nou, că încearcă atragerea unor investitori străini pentru preluarea Cazinoului. Numai că mai târziu în același an el anunța iarăși predarea Cazinoului Constanța către Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, pentru a-l repara prin Compania Națională de Investiții. O lună mai târziu, vicepremierul de atunci Liviu Dragnea a venit la Constanța, însoțit de președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, într-o vizită de lucru organizată cu doar câteva săptămâni înainte de alegerile prezidențiale. El anunța atunci că Executivul va aloca aproximativ 40 de milioane de lei pentru refacerea Cazinoului din Constanța, lucrările, ce trebuia să înceapă în 2015, urmând să fie definitivate în aproximativ doi ani.

În prezent, imobilul Cazino din Constanța (teren + construcție) este transferat pentru o perioadă la Guvern, pentru a fi reabilitat prin Compania Națională de Investiții care are deja alocați banii în acest sens, însă nu a reușit sa adjudece proiectarea și execuția lucrărilor de reamenajare.

O serie de lucrări de punere în siguranță a Cazinoului din Constanța au demarat pe 22 octombrie, fiind realizate într-un parteneriat încheiat între municipiul Constanța și o companie privată care va suporta integral toate costurile. Activitatea se va desfășura în regim de urgență, astfel încât până pe 14 noiembrie, de Ziua Dobrogei, Cazinoul să fie pus în siguranță.

Proiectul „Mă vezi? 1918 într-o altă lumină” este unul amplu, demarat în București pe 29 octombrie. S-a desfășurat în mai multe spații cu o adevărată importanță istorică în ultimii ani, precum Ateneul Român, Muzeul George Enescu, Palatul Regal etc, iar după Constanța, proiectul va continua evidențiind clădiri din Iași, Sighet, Arad și Alba Iulia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.