Conținutul video a reprezentat 17% din căutările copiilor din ultimele luni, arată cel mai recent raport publicat luni de Kaspersky Lab, despre activitățile online ale copiilor, bazat pe statistici anonime din soluțiile Kaspersky Lab cu modul de control parental activat.

Studiul se bazează pe statistici anonime din soluțiile Kaspersky Lab pentru PC-uri Windows și Mac-uri, care au activat un modul de control parental și din Kaspersky Safe Kids, un serviciu pentru dispozitive Windows, Mac, iOS și Android.

„Raportul prezintă rezultatele căutărilor în cele mai folosite zece limbi în ultimele șase luni. Datele arată că cea mai căutată categorie (17%) de către copii este cea audio și video – incluzând orice conținut video, servicii de streaming, video blogger, seriale și filme. Locurile doi și trei sunt ocupate de traduceri (14%) și site-uri de comunicare (10%), iar demn de remarcat este faptul că site-urile de jocuri se situează abia pe locul al patrulea, generând doar 9% din căutări”, arată raportul.

Autorii studiului spun că se poate observa o diferență în căutări în ceea ce privește limba de căutare a informațiilor din mediul online, site-urile video și de muzică fiind căutate de regulă în engleză, ceea ce se explică prin faptul că majoritatea filmelor, serialelor și formațiilor muzicale au denumiri în limba engleză.

„Copiii vorbitori de limbă spaniolă fac mai multe căutări pentru site-uri de traduceri, în timp ce serviciile de comunicare sunt căutate cel mai mult în Rusia. Copiii care vorbesc limba chineză caută mai mult decât orice altă naționalitate servicii de educație, iar copiii vorbitori de limba franceză sunt cei mai interesați de sport și site-uri de jocuri”, arată studiul.

„Copiii din diverse țări au interese și comportamente online diferite, însă elementul comun îl reprezintă nevoia de a fi protejați de un conținut potențial dăunător. Copiii care caută conținut animat ar putea să deschidă accidental un material video pornografic sau ar putea să caute la început filmulețe inofensive și să ajungă, din greșeală, pe site-uri cu un conținut violent, ambele lucruri putând avea un impact negativ pe termen lung asupra lor”, spune Anna Larkina, Web-content Analysis Expert la Kaspersky Lab.

Specialiștii Kaspersky Lab spun că, pentru ultimele 12 luni, site-urile de comunicare precum cele de social media, mesagerie sau de e-mail, au fost cele mai populare pagini vizitate de computerele cu modulul de control parental activat – utilizatorii au vizitat aceste site-uri în 60% dintre cazuri, în perioada urmărită.

Pe locul doi în clasamentul celor mai vizitate site-uri de utilizatori este cea „software, audio și video” (22%), site-urile cu un astfel de conținut devenind mai populare decât anul trecut, când au fost a cincea categorie, cu 6%. A treia poziție din top este ocupată de site-uri cu informații despre alcool, tutun și droguri (6%), ceea ce este o noutate față de anul trecut.

„Tendința de mobilitate este subliniată din nou de cifrele pentru site-urile de jocuri, care ocupă acum abia locul al patrulea pe listă, cu 5%. Copiii continuă să manifeste o preferință pentru jocurile pe dispozitive mobile comparativ cu cele pe computer, prin urmare popularitatea acestora din urmă va continua să scadă în perioada următoare”, arată studiul.

Soluțiile Kaspersky Total Security și Kaspersky Internet Security includ un modul de control parental care îi ajută pe părinți să își protejeze copiii de amenințările online și blochează site-urile și aplicațiile cu un conținut inadecvat. La rândul ei, soluția Safe Kids le permite părinților să monitorizeze ce fac, văd sau caută online copiii pe toate dispozitivele și le oferă sfaturi despre cum îi pot ajuta să fie în siguranță în mediul online.

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.