Statele Unite fac presiuni asupra Uniunii Europene să ia în considerare impunerea de sancțiuni economice împotriva Iranului, în urma testelor balistice efectuate, avertizând că ar putea exista un conflict regional dacă acțiunile Iranului continuă, relatează Reuters.

Testul balistic efectuat de Administrația de la Teheran a fost condamnat dur de țările occidentale, dar Uniunea Europeană este determinată să protejeze Acordul Nuclear semnat în anul 2015.

„Am dori ca Uniunea Europeană să impună sancțiun împotriva oamenilor și organizațiilor care susțin și facilitează testele balistice ale Iranului”, a declarat Brian Hook, reprezentantul special al Statelor Unite pentru Iran.

Printre măsurile care ar putea fi luate de Uniunea Europeană se numără interdicții de călătorie și înghețare de bunuri, menite să taie finanțarea programului balistic iranian.

Hook a transmis că testul balistic al Iranului a încălcat rezoluțiile Consiliului de Securitate ONU și a făcut apel Administrației de la Teheran să înceteze orice activitate legată de programul balistic.

„Aceasta este o amenințare gravă, trebuie să punem piedici programului balistic al Iranului. Dacă nu facem acest lucru, consider că va crește riscul unui conflict regional”, a declarat oficialul american.

Acțiunile Iranului au fost criticate dur și de Administrația de la Paris, care a catalogat activitatea Iranului drept provocatoare și destabilizatoare.

Secretarul de Stat american, Mike Pompeo, a afirmat sâmbătă seară că Iranul a testat o rachetă cu rază medie de acţiune, prin încălcarea reglementărilor internaţionale, însă regimul islamist de la Teheran a respins acuzaţiile. „Iranul a testat o rachetă cu rază medie de acţiune care poate transporta mai multe ogive”, a spus Pompeo. „Condamnăm aceste activităţi”, a subliniat secretarul de Stat american. Deşi nu a specificat dacă presupusa rachetă poate transporta ogive nucleare, Mike Pompeo a subliniat că Iranul nu are dreptul să efectueze „activităţi balistice cu tehnologii care pot transporta focoase atomice”.

În replică, Iranul a transmis că programul balistic nu încalcă rezoluţiile Naţiunilor Unite. „Programul balistic iranian este defensiv… Nu există nicio rezoluţie a Consiliului de Securitate ONU care să interzică programul balistic iranian ori testele balistice”, a reacţionat Bahram Qasemi, purtătorul de cuvânt al Ministrului iranian de Externe.

Administraţia Donald Trump a decis retragerea SUA din Acordul nuclear semnat de marile puteri cu Iranul şi condamnă frecvent activităţile balistice iraniene. Uniunea Europeană, Rusia şi China au decis menţinerea tratatului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.