Administrația Trump a emis, sâmbătă, prima înștiințare scrisă în care a anunțat Organizația Națiunilor Unite că Statele Unite se vor retrage din Acordul de la Paris, după ce Donald Trump a făcut publică această intenție încă din luna iunie, informează BBC News.

Este vorba de prima înştiinţare formală referitoare la planul Administraţiei de la Washington de retragere din Acordul climatic Paris, semnat în 2015 şi susţinut de aproape 200 de naţiuni.

În notificarea trimisă de către Departamentul de Stat al SUA se precizează că Washingtonul va rămâne în procesul de discuții pe marginea schimbărilor climatice.

Președintele Donald Trump a anunțat încă din luna iunie intenția de a retrage SUA din Acordul de la Paris, aspect ce a generat un val de critici internaționale. Conform președintelui american, tratatul ar însemna pierderea a mai multor milioane de muncă pentru cetățenii americani și ar genera pierderi materiale importante pentru SUA. Trump a precizat, în luna iunie, că este deschis renegocierii termenilor Acordului.

Anunțul oficial ar retragerii SUA din Acord de la Paris este considerat un gest simbolic deoarece, conform tratatului, niciun semnatar nu poate să-și anunțe retragerea până în noiembrie 2019, iar procesul efectiv al retragerii ar mai putea dura încă un an. Astfel întregul proces ar putea fi finalizat în 2020, an în care în SUA vor avea loc noi alegeri prezidențiale.

”Astăzi Statele Unite, în calitate de semnatar al Acordului de la Paris, au transmis Organizației Națiunilor Unite intenția de a se retrage din Acord de îndată ce va fi eligibilă să facă acest lucru. SUA vor continua să participle la discuțiile și negocierile pe marginea schimbărilor climatice pentru a proteja interesele americane și pentru a se asigura că toate opțiunile politice rămân deschise”, se arată într-un comunicat al Departamentului de Stat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.