Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat, în contextul protestelor angajaților din penitenciare, că este convins că nu toți sindicaliștii din sistem au aceleași nemulțumiri și a enumerat beneficii de care se bucură unii funcționari, subliniind că „e în firea omului să vrea cât mai mult”.

„Eu nu cred că toţi sindicaliștii din penitenciare au acelaşi nemulţumiri. Este o zonă a dânşilor. Azi când vorbim avem directori de penitenciare numiţi în baza statutului legii încă în vigoare fără durata mandatului. Adică el dă concurs şi este director până iese la pensie. Ceeea ce nu e corect. În România nu avem mandate pe viaţă. Trebuie să vină vremea evaluării, să dai speranţă şi loc şi altora. Eu am propus ca să nu fie pe toată viaţa profesională, să aibă două mandate. Mandat de patru ani cu posibilitatea unui nou mandat. Ei sunt nemulţumiți de asta”, a declarat ministrul Tudorel Toader, la România TV.

Acesta a mai dat exemplu de beneficiile de care se bucură unele categorii de angajați ai penitenciarelor: Funcţionarii cu statut special din penitenciare au dreptul la o chirie care echivalează cu cel mult 50% din ventul net lunar. (…) Dacă are unul salariul de 10.000 de lei pe lună, lui îi dai pentru chirie 5.000 de lei, dublu ca la un magistrat. (…) Vă mai dau un exemplu care mi se pare nefiresc. Funcţionarii din penitenciare au dreptul la chirie, locuinţă de serviciu. Spune legea care e în vigoare că-şi păstrează dreptul de locuinţă şi după încetarea raportului de serviciu. Sunt nişte condiţii acolo, 15 ani vechime şi alte cerinţe, Atenţie, în cazul decesului titularului, soţul sau soţia îşi păstrează drepturile locative pe tot parcursul vieţii. Aţi mai văzut dvs pe vreo categorie socioprofesionale, cu excepţia celor din sistemul de apărare şi ordine publică, să-i dai un apartament de serviciu şi să-l ţină urmaşilor(…) E în firea omului să vrea cât mai mult”.

Declarațiile vin după ce peste 40 de angajați ai Penitenciarului Poarta Albă au protestat, duminică dimineața, în fața instituției, cerând, printre altele, eliminarea discriminărilor salariale, îmbunătățirea condițiilor de lucru și plata orelor suplimentare, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Protestatarii s-au strâns, duminică, la ora 10.00, în faţa unității de detenție, cerând, în principal, condiții de lucru mai bune și plata integrală a orelor suplimentare.

“Acțiunea de pichetare a început la ora 10.00. Suntem peste 40 de persoane, angajați ai Penitenciarului, aflați în timpul liber. (…) Acțiunea se petrece în cadrul celorlalte acțiuni de protest declanțate la nivel național de către Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor. Revendicările sunt: condiții de lucru mai bune, plata orelor suplimentare restante, în continuare sunt peste un milion de ore suplimentare restante neplătite, stoparea împuternicirilor ilegale, cerem reluarea concursurilor pentru ocuparea funcțiilor de management superior”, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, Virgil Cîrstea, președintele Sindicatului Național SINPEN 2016 Constanța, afiliat la Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.