Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a discutat, marți, cu vicepreședintele SUA, Mike Pence și cu Keith Kellogg, consilierul pe securitate al acestuia, despre parteneriatul strategic România-Statele Unite, informează instituția, într-un comunicat de presă.

Șeful Senatului „a reafirmat importanța aprofundării cadrului de cooperare oferit de parteneriatul strategic România-SUA care, în viziunea sa, este constituit pe elemente care depășesc aspectele temporale ale alternanței guvernărilor politice din cele două state. Domnia sa a transmis că valoarea parteneriatului strategic între București și Washington a fost demonstrată cu prisosință în cei 22 de ani care au trecut de la lansarea sa, în special prin atașamentul comun față de un set de valori politice și culturale care continuă să determine decizii vizionare în cele două capitale, în beneficiul prosperității și securității cetățenilor”, informează Senatul, printr-un comunicat de presă remis, miercuri, MEDIAFAX.

De asemenea, Tăriceanu a reliefat rolul important pe care îl are România în adaptarea și implementarea măsurilor de apărare și descurajare pe flancul estic al NATO și a pledat pentru întărirea prin diversificare a dialogului politic România-SUA și pentru sporirea participării economice și strategice a SUA pe teritoriul României, deopotrivă prin proiecte economice fanion, precum și prin stabilirea unei prezențe militare cu caracter permanent.

Călin Popescu-Tăriceanu l-a invitat pe dl Mike Pence, vicepreședintele SUA și președinte ex-officio al Senatului SUA să efectueze o vizită în România, pentru a constata trăinicia relației transatlantice pe segmentul relației cu România și pentru a se informa nemijlocit, într-o țară din prima line a flancului estic al NATO, asupra realităților și actualitatea temelor discutate.

Președintele Senatului a avut o întrevedere și cu senatorul republican pentru statul Texas, Ted Cruz, fost candidat la prezidențialele din 2016.

„În cadrul convorbirilor de la Capitoliu, președintele Senatului României a subliniat rolul fundamental al Congresului în menținerea unei tendințe ascendente a relației bilaterale, evocând în acest sens sprijinul bipartizan al Senatului și Camerei Reprezentanților față de relația SUA-România”, potrivit sursei citate.

Tăriceanu a pledat pentru necesitatea dinamizării contactelor bilaterale între forurile legislative, în complementaritate cu relațiile excelente între ramurile executive din cele două state, lansând în acest scop colegilor senatori americani invitația de a efectua vizite în România în fruntea unor delegații din partea Congresului SUA, pentru a contribui la cunoașterea reciprocă și la sporirea rolului celor două legislative în aprofundarea parteneriatului strategic.

„În contextul atenției de care se bucură temele de securitate și apărare în activitatea Senatului României, domnia sa a evidențiat rolul important al formatului București (B9), inclusiv a dimensiunii sale parlamentare, un format inițiat de România și Polonia pentru aprofundarea agendei NATO de către cele nouă țări din flancul estic al Alianței, de la Marea Neagră la Marea Baltică”, mai spune sursa menționată.

Tăriceanu a mai susținut „necesitatea consolidării securității energetice a României și a zonei transcarpatice, subliniind interesul pentru o cooperare strânsă româno-americană în vederea dezvoltării sectorului off-shore prin exploatarea resurselor energetice din zona economică exclusivă a Mării Negre, precum și prin lansarea cât mai rapidă a proiectelor transfrontaliere în cadrul Inițiativei Celor Trei Mări”.

Acesta a reliefat importanța lansării neîntârziate a investițiilor americane în sectorul energetic off-shore din zona economică exclusivă a României din Marea Neagră, subliniind contribuția pe care exploatarea acestor resurse o va avea la securitatea energetică a României și a altor economii din zona de vecinătate care urmăresc, ca obiectiv strategic, diversificarea furnizorilor și a rutelor de transport.

„Au fost trecute în revistă și teme cu impact regional, cum ar fi agresiunea rusă în bazinul Mării Negre, însemnătatea pentru viitorul relațiilor UE-SUA a retragerii Marii Britanii din Tratatul de la Lisabona și valențele noi pe care le dobândește parteneriatul strategic România-SUA în noul context post-Brexit”, conchide sursa citată.

Călin Popescu Tăriceanu s-a aflat luni și marți la Washington, unde a participat la Conferința Globală a Platformei Parlamentare pentru Fondul Monetar Internațional și Banca Mondială, organizată la sediul Băncii Mondiale.

VIATenews
SURSĂMediafax
SHARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.