Președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat că raportul Comisiei LIBE care îndeamnă statele membre UE să aprobe rapid aderarare României și Bulgariei la spațiul Schengen va fi adoptat de PE în decembrie, însă are îndoieli că apelul va fi auzit și implementat.

“Membri ai Parlamentului European reuniți ieri în Comisia pentru libertăţi civile (LIBE) au adoptat cu 36 de voturi pentru, patru împotrivă şi o abţinere proiectul de „Raport cu privire la aplicarea deplină a prevederilor aquis-ului Schengen în Bulgaria și România: desființarea controalelor la frontierele interne terestre, maritime și aeriene (2018/2092(INI))”. Sunt încredințat că în decembrie acest raport va fi adoptat de plenul Parlamentului, dar mă îndoiesc că acest apel reînnoit, în termenii în care a fost formulat, va fi auzit și implementat în contextul în care se trage un serios semnal de alarmă că lipsa de consens la nivelul Consiliului UE cu privire la această temă afectează negativ credibilitatea UE și erodează continuu sprijinul cetățenilor pentru politicile comune ale Uniunii”, a scris Călin Popescu Tăriceanu, marți pe Facebook.

Acesta a adăugat că raportul Comisiei LIBE aduce în prim plan fapte arhicunoscute de toate statele membre, pe care el însuși le-a evidențiat la întâlnirile cu oficialii europeni.

“Prin acest raport de nouă pagini, se reiterează unele fapte arhicunoscute de toate statele UE, pe care le-am evidențiat cu consecvență în contactele de diplomație parlamentară cu interlocutori europeni. Între acestea merită menționată îndeplinirea în totalitate a aquis-ului în toate privințele și exercitarea de România a unui rol de membru de facto al acestui spațiu prin gestionarea Sistemului de Informații Schengen la frontierele naționale în beneficiul tuturor membrilor – creându-se astfel, cu complicitatea oponenților aderării, a unui spațiu Schengen paralel fără libertate de mișcare”, a explicat Tăriceanu.

Liderul ALDE mai spune că “reținem și avertizarea explicită din partea Comisiei LIBE că nu trebuie acceptate criterii adiționale de aderare în conexiune cu alte mecanisme sau politici ale Uniunii, în afară de cele prevăzute de Actul de aderare din 2005”.

Eurodeputații din Comisia Libertăților Civile (LIBE) din Parlamentul European au îndemnat luni statele membre ale Uniunii Europene să aprobe rapid aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen, conform unui comunicat publicat pe site-ul Parlamentului European.

Ideea inițială de aderare în două etape a fost respinsă de membrii Comisiei, aceștia optând pentru un act juridic unic, care să permită celor două țări să devină rapid membre cu drepturi depline.

Planul din două etape presupunea suspendarea controalelor la frontierele interne maritime și aeriene și ulterior la cele terestre.

VIATenews
SURSĂMediafax
SHARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.