Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat marți, întrebat dacă va fi sesizată Curtea Constituțională, în cazul în care șeful statului va refuza revocarea Laurei Codruța Kovesi, că rolul ar reveni Guvernului și premierul trebuie să își asume această poziție.

“Cred că va ajunge la CCR (n.r.: în cazul refuzului președintelui de a revoca procurorul șef al DNA). Dar dacă analizăm lucrurile cum sunt, conflictul poate să fie între Executiv și președinte, deoarece raportul este făcut de ministrul Justiției, în raport cu președintele. Sigur, Constituția dă dreptul și președinților celor două Camere, dar lucrurile sunt foarte clare și vom vedea că logic ar fi ca ministrul Justiției și premierul să fie cel care se sesizează în acest caz. Nu este justificată sesizarea Curții în această situație, e doar o acțiune suplimentară. CCR a decis în mod lipsit de echivoc că președintele nu are un rol esențial privind numirea și revocarea și decizia e limpede. (…) Trebuie să vedem decizia președintelui, nu am discutat foarte mult, dar premierul, oricare ar fi el, trebuie să își asume rolul, nu trebuie să fie altcineva, mai ales că au ministrul al justitiei care e autoritate în domeniu, mă aștept ca guvernul să își asume această soluție”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu, la Antena 3.

Întrebat dacă președintele Klaus Iohannis ar trebui să accepte cererea de revocare, președintele Senatului a spus: “Ține de modul în care președintele înțelege să își exercite mandatul. (…) Au apărut protocoalele și modul în care opera DNA prin unitățile de elită, toate informațiile din spațiul public, încălcările Constituției, cuprinse inclusiv în raportul ministrului Justiției (n.r.: raportul privind revocarea procurorului șef al DNA), este greu ca aceste lucruri să fie ignorate”, a mai spus Tăriceanu.

Procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, va aflat, în perioada următoare, dacă va fi revocată dau dacă își va duce la capăt mandatul. Președintele României a anunțat că va lua o decizie după Paște, el fiind cel care, potrivit legii, are ultimul cuvând privind revocarea șefilor marilor parchete.

În februarie, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a propus revocarea procurorului şef al DNA Codruţa Kovesi, după ce a prezentat un raport privind activitatea managerială de la DNA, care s-a bazat pe 20 de categorii şi fapte.

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.