Președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, duminică la Bacău, că nu a văzut documentul trimis de ministrul Eugen Teodorovici către Comisia Europeană, însă sub nicio formă nu e vorba despre o înghețare a salariilor din anul 2019, atâta timp cât economia crește susținut.

“Documentul trimis Comisiei Europene pe care eu nu l-am văzut, nu am primit o informare de la Guvern în acest sens, nu angajează cu absolut nimic niciun fel de îngheţare, pentru că economia românească este într-o perioadă de creştere puternică şi această creştere a PIB nu este pentru a figura în statistici pe primul loc al clasamentului de creştere economică în Europa. Această creștere economică trebuie să se reflecte în puterea de cumpărare a cătățenilor, așa încât sub nicio formă nu poate fi vorba de o înghețare a salariilor atâta vreme cât economia crește susținut”, a afirmat Călin Popescu Tăriceanu, duminică, într-o conferință de presă, duminică la Bacău.

Liderul ALDE a adăugat că pentru acest an rezultatele vor fi foarte bune și acestea trebuie să se regăsească în pensii și salarii.

“Vom avea rezultate foarte bune şi ele trebuie să se regăsească anul acesta în salarii şi pensii. Obiectivul nostru și ambiția noastră este să creştem puterea de cumpărare și să ne apropiem de stadardele din Occident, aşa încât nici pomeneală să discutăm despre blocarea salariilor. Comisia Europeană nu cere aşa ceva, nu are de ce să ceară şi în ultimii ani România a avut o evoluţie ascendentă, care trebuie continuată”, a completat Tăriceanu.

Acesta a mai spus că dacă avem în plan să ținem forța de muncă acasă, atunci este necesar ca oamenii să fie bine plătiți.

“Nu putem să lăsăm România ca o ţară care este competitivă mai cu seamă prin nivelul mic al remunerării forţei de muncă, pentru că altfel nu vom putea să frânăm în niciun fel exodul forţei de muncă. Dacă vrem să ținem foarța de muncă acasă, oamenii trebuie să fie bine plătiți. Nu are rost să ne plângem că ne pleacă oamenii. Vrem să nu plece, atunci va trebui să îi plătim. Și aceasta este o abordare extrem de liberară”, a conchis Călin Popescu Tăriceanu.

Senatorul PNL Florin Cîțu a anunțat, sâmbătă, că PSD va introduce, de anul viitor, măsuri de austeritate și nu va mai aplica Legea salarizării unitare. Cîțu prezintă în acest sens un document trimis Comisiei Europene de către ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, prin care coaliția de guvernare promite înghețarea salariilor în sectorul bugetar în 2019.

În schimb, Eugen Teodorovici, a spus, sâmbătă, că este o variantă de lucru înghețarea salariilor din 2019, dar asta ar presupune inclusiv aplicarea mai rapidă a Legii salarizării, adică în 2020, nu până în 2022.

Tot sâmbătă, ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, a precizat că Legea salarizării se aplică așa cum a fost publicată în Monitorul Oficial și că a colaborat cu ministrul de Finanțe, cu toate că au fost speculații că se contrazic, subliniind că deși Comisia Europeană a cerut mai multe scenarii, nu înseamnă că vor îngheța salariile.

Legea salarizării personalului bugetar a fost adoptată de Camera Deputaților, for decizional, la începutul lunii iunie a anului 2017, în perioada Cabinetului Grindeanu, iar aplicarea este programată începând cu 2022.

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.