Declarația unică privind veniturile și CAS ale persoanelor fizice se va putea depune online după data de 16 mai, iar „de la finalul lunii iunie” plățile obligațiilor către bugetul de stat se vor putea face la unitățile locale ale CEC Bank, a declarat marți ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici.

„Va exista un formular inteligent, pentru Declarația unică, și acesta va fi activat până la data de 16 mai, astfel încât după acea dată oricine dorește își va putea plăti online obligațiile fiscale (…) Până la sfârșitul lunii aprilie sau la începutul lunii mai, toți contribuabilii vor primi acasă, de la ANAF (n.n.- Agenția Națională de Administrare Fiscală), un plic cu parola de acces la sistemul de depunere online a declarațiilor și obligațiilor de plată fiscală”, a declarat Eugen Teodorovici, într-o emisiune la Antena 3.

Oficialul a menționat că, în prezent, „doar 5% din plățile către bugetul de stat se fac online de către persoanele fizice”.

De asemenea, ministrul Finanțelor a mai afirmat că „până la sfârșitul primului semestru al acestui an” – mai exact „până la finalul lunii iunie” – orice plată către bugetul de stat va putea fi făcută la orice sucursală locală a CEC Bank. „Avem și CEC-ul (n.n.- CEC Bank, aflată în proprietatea Ministerului Finanțelor), cu peste 1.000 de sucursale și agenții locale. Până la finalul lunii iunie, toate persoanele fizice vor putea face plăți – orice obligație către bugetul de stat – la aceste sucursale. Am de plătit ceva la stat, mă duc la agenția CEC din colțul străzii și fac plata, așa va fi”, a declarat Eugen Teodorovici.

Oficialul a mai spus că „până la toamnă” plata unor obligații fiscale „se va putea face și de pe mobil”.

În fine, ministrul Finanțelor a mai anunțat că procedura deciziei de impunere (prin care, de regulă, mai întâi contribuabilul își declară veniturile, apoi ANAF îi comunică o Decizie prin care îl informează cât va avea de plătit ca taxe/impozite aferente acelor venituri) va dispărea din 2019. „Au fost cazuri în care oamenii nu au primit la timp deciziile de impunere, și astfel ei au întârziat plățile, dar nu din cauza lor. Față de aceștia, mi se pare corect ca ANAF să aibă o altă atitudine (…) Va mai fi transmisă, în toamnă, o ultimă Decizie de Impunere, cu toate restanțele la obligațiile fiscale acumulate și, desigur, cu un anumit termen de plată. Analizăm și acest aspect și cu siguranță va fi o soluție”, a precizat Eugen Teodorovici.

Ministrul Finanțelor a menționat în mai multe rânduri că vrea ca ANAF și, în general, Ministerul Finanțelor și administrația fiscală să „pornească de la ce trebuie să aibă contribuabilul ca facilitate când își plătește datoriile către stat”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.