Ministrul finanțelor publice, Eugen Teodorovici, a clarificat, luni, actuala situație a fondului de rezervă al premierului, după rectificare, ca urmare a discuțiilor iscate la începutul finele lunii august – începutul lunii septembrie.

Fondul de rezervă al premierului este la nivelul de aproximativ 1,2 miliarde de lei, a afirmat Teodorovici, într-o declarație de presă la ministerul de resort.

„Acolo este anticipat asigurată o nevoie în zona fondurilor pentru persta porcină, pentru despăgubirile necesare și nu numai, eventuale alte efecte ale calamităților, pentru că sunt deja asemenea solicitări, la nivel de Guvern, finanțări pentru proiectele locale”, a detaliat Teodorovici.

De asemenea, ministrul a menționat că autoritățile locale au făcut licitații, iar acum solicită să le fie decontate de la Ministerul Dezvoltării. „Și acestea sunt prinse, pentru că am spus foarte clar, ca principiu: Guvernul trebuie să asigure bani pentru tot ceea ce înseamnă investiții”, a mai spus Teodorovici.

Ministrul finanțelor a afirmat, la 30 august, că fondul de rezervă al premierului era, la acel moment, pe zero, pentru că au fost alimentate tot timpul situațiile care au apărut: inundații, calamități naturale, pesta porcină. „Sunt publicate în Monitorul Oficial Hotărârile de Guvern prin care Guvernul a alocat sumele respective, fie pentru calamități naturale, fie pe pestă porcină și pentru alte astfel de situații. Sumele au fost de peste 600 de milioane de lei, numai pe calamități naturale (…) evenimente care nu s-au anticipat anul trecut, când s-a făcut bugetul pe 2018”, a explicat Teodorovici, atunci, într-o emisune la Antena 3.

Ulterior, Uniunea Salvați România a reclamat că Teodorovici minte cu privire la alocarea banilor din fondul de rezervă al Guvernului, susținând că Executivul nu are bani să intervină pentru a opri răspândirea pestei porcine, deoarece banii de rezervă au fost luați când s-a făcut bugetul. „Astăzi (- la finele lunii septembrie – n.red.), Guvernul PSD nu are bani să intervină pentru a opri răspândirea pestei porcine, iar Eugen Teodorovici spune că nu sunt bani la fondul de rezervă pentru că s-ar fi cheltuit pe alte ”urgențe”. O minciună! Nu au fost cheltuiți pe alte urgențe. Pur și simplu au fost luați din fondul de rezervă încă de când s-a făcut bugetul. Eugen Teodorovici este nu doar mincinos, ci și iresponsabil!”, a declarat deputata USR Cosette Chichirău, membru în Comisia pentru buget, finanțe și bănci din Camera Deputaților, potrivit unui comunicat de presă. USR mai arăta că, în decembrie 2017, când se discuta bugetul pe 2018, Eugen Teodorovici, Viorel Ștefan și Ionuț Mișa au scăzut fondul de rezervă al Guvernului de la 83 de milioane de euro la doar 3 milioane de euro.

SURSĂMediafax
SHARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.