Ministrul Turismului, Bogdan Trif, a declarat, joi, la Palatul Victoria, că Legea Turismului a fost trimisă către avizare interministerială, în actul normativ care urmează să fie aprobat de Executiv fiind introduse noutăți precum un drept de preferință al hotelierilor pentru închirierea plajelor.

„Legea Turismului a fost definitivată de Ministerul Turismului, a fost trimisă către avizare interministerială și va fi adoptată cât mai curând. Actuala legislație nu prevede o lege sectorială și vă pot spune că legislația este, pe alocuri, pentru unele HG-uri, veche de aproape 20 de ani. Prin această lege a turismului reducem semnificativ numărul actelor normative din domeniu, se simplifică procedurile pentru mediul privat”, a declarat, joi, într-o conferință de presă la Guvern, ministrul Turismului, Bogdan Trif.

Legea aduce noutăți precum crearea OMD-urilor, acele organizații de management al destinațiilor, care sunt o formulă de asociere între autoritățile publice locale și mediul privat și prin care se vor stabili prioritățile de marketing și promovare turistică a zonei.

„Taxele speciale pe care autoritățile le percep de la hotelieri, dar și de ceilalți operatori turistici vor fi utilizate în cadrul acestui organism, autoritățile locale având posibilitatea să completeze și bugetul cu alte sume”, a precizat Bogdan Trif.

Ministrul a adăugat că noua lege prevede apariția unui sistem informatic cu date despre turiști.

„De asemenea, legea prevede și crearea unui sistem informatic de evidență a activității de turism. Acest sistem informatic trebuie implementat cât mai rapid pentru a avea acces la colectarea de date în timp real. Este dificil să stabilești o strategie de dezvoltare de orice fel dacă nu ai date clare, în timp real, despre domeniul pe care îl administrezi. Sistemul informatic va aduna informații despre turiști, agenții de turism, structuri de cazare, circuite și obiective. Subliniez că Ministerul Turismului nu devine colector de date personale”, a indicat Trif.

Ministrul a completat că în actul normativ se prevăd și competențele care vor fi transferate de la minister la Consilii Județene.

„Tot Legea Turismului prevede și descentralizarea, transferul de competențe de la nivel central la nivel local. Mi-am dorit foarte mult să fac lucrul acesta și mă bucur că am intrat în Guvern primul cu memorandumul de descentralizare. Prin această lege se trece atestarea ghizilor de turism, clasificarea unităților de cazare, omologarea pârtiilor și a traseelor turistice, autorizarea plajelor, avizarea documentațiilor tehnice privind construcțiile către autoritățile publice locale, în speță către Consiliile Județene. Nu transferăm doar aceste obligații către CJ, ministerul va asigura un timp de minim un an de zile training și consultanță persoanelor din cadrul Consiliilor Județene care vor asigura emiterea acestor acte. Deci, nu-i vom lăsa singuri, îi vom îndruma și ghida”, a precizat ministrul Turismului.

Demnitarul a indicat și apariția unui „drept de preferință” al hotelierilor.

„Legea Turismului prevede și dreptul de preferință al hotelierilor care vor avea prioritate la închirierea plajelor, dacă au spații de cazare cu deschidere la plajă. Va acționa ca un criteriu de departajare în cazul ofertelor financiare egale”, a explicat Trif.

Potrivit acestuia, Guvernul va adopta în acest an și prima strategie integrată în turism.

„Pentru prima dată vom avea o strategie integrată de dezvoltare în turism care va fi adoptată printr-un act normativ până la sfârșitul anului. Strategia este întocmită de experți ai Băncii Mondiale alături de specialiști ai Ministerului Turismului și ai SGG (n.red. – Secretariatul General al Guvernului). Mediul privat a fost implicat în mod direct în acest proiect. Este important să nu mai facem turism după ureche”, a menționat Trif.

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.