Președintele american Donald Trump a declarat miercuri că Statele Unite vor ieși din Siria „într-o perioadă de timp” și vor sprijini pe luptătorii kurzi din țară, în timp ce Washingtonul îşi va retrage trupele, relatează Reuters.

Trump nu a oferit un calendar pentru retragerea militară planificată din Siria, pe care a anunțat-o luna trecută împotriva sfaturilor primite de la consilierii securității naționale și fără să consulte parlamentarii sau aliații americani care participă la operațiunile împotriva organizaţiei Stat Islamic.

Decizia l-a determinat pe secretarul apărării Jim Mattis să demisioneze. Trump a declarat miercuri că el l-a concediat în esență pe Mattis, a cărui scrisoare de demisie a fost văzută ca o mustrare la adresa președintelui republican.

În timpul unei reuniuni a Cabinetului de la Casa Albă în fața reporterilor, Trump a declarat că nu a stabilit niciodată un program de patru luni pentru retragerea a 2.000 de soldați americani staționați în Siria pe fondul unei bătălii împotriva militanților islamişti.

„Ne retragem și ne retragem inteligent”, a spus Trump. „Nu am spus niciodată că voi ieși mâine”, a adăugat el, refuzând să specifice cât timp vor rămâne trupele americane în Siria.

În ultimele zile, Trump a părut să renunțe la o retragere pripită și a subliniat că operațiunea va fi lentă. „Ne trimitem încet trupele înapoi acasă pentru a fi împreună cu familiile lor, în timp ce, în același timp, luptăm cu rămăşiţele Isis [Stat Islamc]”, a scris el luni pe Twitter.

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.