Premierul Mihai Tudose a dat asigurări, miercuri seara, că majorarea accizelor la carburanţi nu va genera creşterea preţului benzinei şi motorinei, el afirmând că, în caz contrar, statul ar putea ”umbla” la redevenţele petroliere.

”În 2016 acciza a fost scoasă și nu a scăzut prețul. Companiile au demonstrat că nu prea au avut nici profit. Ia să vedem, dacă o punem la loc (acciza – n.r.) cresc? Eu cred că nu vor crește. Totuși perioada aia de romantism când făceau ce voiau pe aici s-a cam închis”, a declarat Mihai Tudose la România TV, referindu-se la companiile petroliere.

El a mai spus că există ”posibilitatea de a umbla la redevențe”.

”Bineînțeles. Nu înseamnă șantaj, înseamnă că în sfârșit nu mai avem alt tip de dialog cu ei, ci dialog oficial. (…) Dorim un stat puternic și prietenos cu cei corecți. Și doar un stat puternic cu ceilalți”, a adăugat Tudose.

El a ținut să mai precizeze că majorarea accizelor nu va influența negativ viața românilor.

”Nu-i va influența negativ. Pot să-i asigur. Plus că avem discuții și dacă ne înțelegem, asta e, o facem. Noi astăzi stăm de vorbă să ocupăm primul loc în Europa într-un domeniu. Suntem pe primul loc la decese pe șosele și nu fiindcă avem mașini proaste sau sunt românii șoferi proști, ci din cauza infrastructurii rutiere. Apare calul noaptea, căruța, groapa, șoseaua foarte îngustă care face brusc la stânga, nu avem autostrăzi. Avem tot ce ne trebuie pentru a menține România cu stabilitate din punct de vedere al serviciilor sociale, dar nu știu cât mai putem să așteptăm până când terminăm cu acest gen de infrastructură. Și atunci trebuie să alimentăm bugetul mai repede”, a mai spus premierul.

Guvernul vrea să facă rost de 1 miliard de lei până la finalul acestui an, majorând accizele la carburanţi, începând cu 1 septembrie. Astfel, printr-un proiect de ordonanţă de modificare a Codului Fiscal pus în dezbatere de Ministerul Finanţelor, se propune revenirea la nivelul accizelor din 2016. Documentul susţine că nivelurile actuale ale accizelor practicate în România sunt foarte aproape de limita minimă prevăzută de legislaţia Uniunii Europene.

Actul normativ prevede majorarea taxelor pentru carburanţi. Astfel, până la finalul anului, se propune ca acciza la benzină cu plumb să fie 3.022,43 lei/tonă, respectiv 2.327,27 lei/1.000 de litri, faţă de momentul prezent în care valoarea acesteia este de 2.530 lei/tonă şi 1.948,23/1,000 de litri.

În cazul benzinei fără plumb, acciza ar urma să fie, de la 1 septembrie, de 2.643,39 lei/tonă, respectiv 2.035,40 lei/1.000 de litri. În prezent, taxele sunt de 2.151,13 de lei/tonă şi 1.656,36 de lei/1.000 de litri. Astfel, majorarea se va face cu 22,8%.

În cazul motoriniei, acciza va creşte cu 24,9 şi va fi de 2.245,11 lei/tonă, respectiv 1.897,08 lei/1.000 de litri. Valoarea actuală este de 1.796,53 de lei/tonă, respectiv 1.518,04 de lei/1.000 de litri.

Din calculele Guvernului, până la finalul anului, din această majorare, la bugetul de stat ar intra 1,141 de miliarde lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.