PNL îi solicită Avocatului Poporului să conteste OUG cu privire la schimbarea modalităţii de desemnare a conducerii ANCOM, a declarat, luni, preşedintele interimar al partidului, Raluca Turcan, afirmând că Guvernul a aprobat OUG fără avizul Consiliului Legislativ, iar actul este neconstituţional.

„Prima decizie (luată în şedinţa BPN PNL – n.r.) este legată de o solicitare oficială pe care o facem Avocatului Poporului de contesta ordonanţa cu privire la schimbarea modalităţii de desemnare a conducerii ANCOM. Aceasta OUG privin ANCOM a fost adoptată prin încălcarea legii”, a declarat preşedintele interimar al PNL, Raluca Turcan, la finalul şedinţei BPN PNL.

Raluca Turcan a afirmat că prin OUG dată de Guvernul Grindeanu se încercă să se „acapreze o piaţă de 4 miliarde de euro”, afirmând că ordonanţa a fost adoptată în stilul PSD „netransparent, abuziv şi ilegal”.

„Guvernul a aprobat acea OUG fără avizul Consililui Legislativ care a apărut la o zi după şi culmea, incluzând trei prevederi care sesizau neconstituţionalitatea OUG. Obligaţia de a avea avizul Consiliului Legislativ este prevăzută în Legea 24/2000 privind normele de tehnică legislativă şi legea 73/1993 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Consililui Legislativ. În concluzie, PNL solicită Avocatului Poporului să se autosesizeze cu privire la această OUG, să urmărească respectarea legii şi a Constituţiei”, a spus Turcan.

Liderul interimar al PNL a afirmat că speră că Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, „şi-a învăţat lecţia” şi va răspunde prompt.

„(…) Îl vom anunţa (…) eu sper că domnul Ciorbea şi-a învăţat lecţia reacţiei prompte, instituţionale şi în avantajul cetăţenilor României. În momentul în care un Guvern dă o OUG care încalcă legea sau care are suspiciuni foarte grave de încălcare a Constituţiei atunci Avocatul Poporului trebuie să fie primul care reacţionează la un astfel de derapaj”, a spus Turcan.

Pședintele Klaus Iohannis a criticat OUG referitoare la modul de numire a conducerii ANCOM.

„Mă îngrijorează speța ANCOM care seamănă izbitor cu speța Ordonanței 13. Acest Guvern, din păcate, încă nu a înțeles foarte bine care este rolul lui în arhitectura constituțională. Nu legalitatea a fost problema și la această ordonanță cu ANCOM, ci oportunitatea, lipsa totală de transparență în decizie și felul în care s-a pus problema”, a declarat Klaus Iohannis.

Potrivit OUG, conducerea ANCOM este asigurată de un preşedinte şi doi vicepreşedinţi, numiţi pe baza propunerii Executivului de către cele două Camere ale Parlamentului, reunite în sedinţă comună, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor prezenţi.

Sursa: Mediafax

SHARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.