Pelicam – Festivalul Internațional de Film despre Mediu și Oameni de la Tulcea și-a desemnat câștigătorii în cadrul unei gale care a avut loc duminică seară, după patru zile de documentare, dezbateri și alte evenimente speciale, iar “Untitled” a fost marele câștigător, arată un comunicat.

Pelicula “Fără titlu/ Untitled” (Austria 2017), regizată de Michael Glawogger și Monika Willi, a fost marele câștigător al Pelicam 2018, arată organizatorii festivalului de la Tulcea.

Din juriu au făcut parte regizorul Andrei Ujică, jurnalistul Sven Egenter și directoarea Festivalului Internațional de Film pentru Drepturile Omului Verzio din Budapesta, Oksana Sarkisova.

Cele șase documentare intrate în concurs i-au purtat pe spectatori din zona arctică până în minele din Congo, dar jurații au decis în unanimitate, după deliberări care, spun organizatorii, au durat numai 60 de secunde, că filmul în timpul căruia regizorul și-a pierdut viața merită cea mai înaltă distincție.

“Filmul este o dovadă a sincerității radicale a lui Michael Glawogger față de el și față de lume, cât și față de cinema ca un act existențial și definitiv pe care l-a urmat până la moarte. Monica Willi a încheiat munca regizorului într-o manieră respectuoasă și sensibilă, creând un film care reprezintă testamentul lui. Filmul este o arhivă a ultimei călătorii a lui Glawogger, cât și un parcurs existențial în sine”, au motivat membrii juriului.

Premiul constă în suma de 2.000 de euro, oferită de Primăria Municipiului Tulcea.

Competiția Black Sea Docs a fost jurizată de regizorul Andrei Dăscălescu, Erika Stanciu, directoarea Fundației Pro Park pentru Arii Protejate, și Nicolas Guignard, directorul Festivalului Internațional de Film de Mediu Vert din Elveția. Documentarul “Braguino”, de Clément Cogitore (Franța/Finlanda, 2017) a fost desemnat câștigător: “Am fost atinși de povestea acestei familii care trăiește într-o completă autarhie și respect față de natură și care este amenințată de politcieni corupți, vânători și lăcomie. Acesta este un exemplu a ce se întâmplă în multe alte locuri din lume. Povestea este ajutată de imaginea frumoasă și multă tensiune”, au explicat membrii juriului. Premiul constă în servicii de postproducție pentru următorul film al regizorului, în valoare de 3.000 de euro, oferit de CineLabs.

Juriul Black Sea Docs a oferit și o mențiune specială pentru filmul “Delta”, de Oleksandr Techynskyi (Ucraina, 2017), regizorul fiind considerat un cineast care surprinde discret, poetic și cinematic viața unor personaje pe cât de normale, pe atât de extraordinare. Oleksandr Techynskyi, prezent la festival, s-a declarat de două ori bucuros, o dată pentru premiu, și a doua oară pentru că a ajuns și pe celălalt mal al Deltei, după ce a filmat ani de zile în partea ucraineană, spun organizatorii.

Premiul de 500 de euro oferit de Centrul Național al Cinematografiei pentru câștigătorul secțiunii dedicate scurtmetrajelor a mers la “Cenușa rămâne caldă/ The Ashes Remain Warm”, de Mónica Martins Nunes (Capul Verde/Portugalia/Germania, 2017). Juriul a motivat prin faptul că filmul dezvăluie echilibristica pe care o execută omul în relația distructivă cu natura.

Secțiunea a fost jurizată de jurnalistul Paul Radu, redactorul-șef al Rise Project, Boglarka Nagy, programatoarea cinematografului Elvire Popesco, și Vincent Marti, din partea companiei de distribuție Sophie Dulac.

Cinci adolescenți din Tulcea coordonați de regizorul Vlad Petri, au alcătuit juriul competiției Fresh Perspectives. Câștigătorul secțiunii a fost filmul “Cizmulițele galbene/ Little Yellow Boots”, o producție Finlanda/Franța, în regia lui John Webster. Jurații au considerat că documentarul reușește să sintetizeze o problematică general valabilă, încălzirea globală, dar și urmările acesteia. Mai mult, regizorul stârnește empatia publicului, determinându-l să ia atitudine pentru combaterea schimbărilor climatice. Premiul constă în 500 de euro oferiți de Fundația pentru Parteneriat.

Cea de-a șaptea ediție a Festivalului Pelicam a avut loc în perioada 21 – 24 iunie și a fost organizată de Asociația Les Herbes Folles, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, Primăriei Municipiului Tulcea, Institutului Cultural Român, Organizației Internaționale a Francofoniei, Uniunii Cineaștilor din România și al Fundației pentru Parteneriat. Pelicam face parte din rețeaua internațională Green Film Network.

VIATenews
SURSĂMediafax
SHARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.