Comitetul pentru Politică Comercială – Servicii și Investiții (CPC-SI) a discutat la reuniunea de luni și marți despre comerţul electronic şi perspectivele înfiinţării unei Curţi Multilaterale de Investiţii, informează Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Anteprenoriat.

Reuniunea informală s-a desfășurat sub mandatul Președinției României la Consiliul UE. Negocierile Uniunii Europene din cadrul Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC) au ca obiectiv stabilirea de reguli globale privind comerțul electronic precum facilitarea tranzacțiilor informatizate transfrontaliere (inclusiv procedurile vamale sau utilizarea semnăturilor și contractelor electronice), eliminarea obstacolelor de tip protecționist referitoare la transferul internațional de date, protecția consumatorilor și îmbunătățirea încrederii acestora în mediul online, combaterea spam-ului, dar şi interzicerea permanentă a taxelor vamale la transmisiunile electronice.

Obiectivele UE sunt inițierea unui proces de negociere transparent și deschis participării unui număr cât mai mare de membrii OMC, precum şi generarea de noi oportunități privind comerțul transfrontalier, inclusiv pentru IMM-uri, prin eliminarea unor obstacole tradiționale asociate cu distanța.

În cadrul discuţiilor, a fost abordat şi subiectul protecţiei investiţiilor în promovarea unei noi abordări privind reglementarea diferendelor între investitori şi stat, precum reforma inițiativei UE a sistemului de soluționare a litigiilor între investitori și stat (ISDS) și înființarea Curții Multilaterale de Investiții.

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.