Uniunea Națională a Societăților de Intermediere și Consultanță în Asigurări UNSICAR va notifica Comisia Europeană în cazul în care legea RCA va fi promulgată, întrucât consideră că prevederile acesteia sunt anticoncurențiale, informează un comunicat al asociației.

“Considerăm că noua lege reprezintă o continuare a reglementărilor neconcurențiale care, pe termen mediu și lung, vor avea un efect contrar intențiilor legiuitorului. Condițiile de oligiopol ale pieței RCA se vor accentua, ceea ce înseamnă că vom avea o calitate redusă a serviciilor și, pe cale de consecință, cei care vor avea de suferit vor fi tocmai aceia care trebuie să fie despăgubiți ca urmare a unui eveniment rutier. Noua lege este una organică, care ar trebui să reglementeze echilibrat, pe termen mediu și lung, toate categoriile de actori implicați în piața RCA. Din păcate, această lege reglementează, pe termen scurt, o problemă punctuală, în favoarea unui segment foarte îngust de clienți, cu o rată a daunei foarte mare, și defavorizează cea mai mare parte a consumatorilor de polițe RCA, în principal persoanele fizice”, a declarat Bogdan Andriescu, președinte UNSICAR.

UNSICAR solicită, totodată, instituțiilor statului ca dezbterea publică a unui proiect de lege să reprezinte mai mult decât o bifă procedurală și să ia în calcul și argumentele legitime propuse de toate părțile interesate, așa cum nu s-a întâmplat în cazul proiectului de lege RCA. În ultimele două săptămâni, în cadrul comisiilor parlamentare cu drept decizional pe proiectul legii RCA au fost cinci dezbateri, întâlniri la care au fost invitate la discuții doar asociațiile din afara pieței de asigurare – transportatori și service-uri auto.

UNSICAR consideră că numai o concurență consistentă în piața RCA va regla cu adevărat tarifele acestui tip de asigurare și orice formă artificială de plafonare poate avea ca efect principal o protecție inadecvată a celor care trebuie să beneficieze de acoperirile incluse în polița RCA. În plus, orice tip de plafonare, fie de tarife sau de elemente care intră în calculul tarifelor, nu poate promova și atrage investiții serioase în această piață, ci doar limitează concurența și modelele de business ale brokerilor și asigurătorilor. De altfel, s-a constatat că după expirarea perioadei de plafonare, nu au fost înregistrate creșteri ale tarifelor RCA, ceea ce demonstrează că piața se poate autoregla, fără a fi necesare limitările menționate în lege.

Uniunea Naţională a Societăţilor de Intermediere și Consultanță în Asigurări (UNSICAR), organizație înființată în anul 2000, reprezintă 80 de companii – de brokeraj de asigurare, de regularizare daune, de pregătire profesională

Sursa: Mediafax

 

SHARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.