Capitala austriacă Viena este orașul care oferă cea mai bună calitate a vieții din lume, potrivit unui raport anual al companiei de consultanță Mercer, în timp ce Bucureștiul se află pe locul 107 în acest clasament, relatează site-ul agenției Reuters.

Raportul întocmit de Mercer cuprinde 231 de orașe și au fost luate în calcul o serie de criterii importante, precum mediul politic şi social (stabilitatea politică, criminalitatea, aplicarea legii); mediul economic (servicii bancare); mediul socio-cultural (starea mass-media şi cenzura, limitările privind libertatea de exprimare); sectorul medical (bunuri şi servicii medicale, boli infecţioase); recreere (restaurante, teatre, cinematografe, sporturi şi modalităţi de a-ţi petrece timpul liber); bunuri de consum (accesul la alimente, autoturisme); piaţa imobiliară (închirieri şi vânzări de locuinţe, servicii de întreţinere) şi mediul natural (climă, dezastre naturale).

În 2018, Europa are opt dintre primele 11 orașe catalogate drept cele mai plăcute din lume. Germania și Elveția au fiecare câte trei orașe, în timp ce Noua Zeelandă, Canada și Australia au câte unul.

Cu o populație de 1,8 milioane de locuitori, Viena se află pe primul loc în acest studiu pentru cel de-al nouălea an la rând, orașul fiind apreciat pentru scena culturală extinsă, asistență medicală de ultimă generație și costuri moderate pentru locuințe.

Capitala Austriei este urmată în acest clasament de orașele Zurich (Elveția), Auckland (Noua Zeelandă) și Munchen (Germania), ultimele două aflându-se la egalitate pe locul al treilea.

Orașul canadian Vancouver, aflat pe locul 5 al topului mondial, oferă cea mai bună calitate a vieții în America de Nord. Singapore, pe locul 25 în lume, și Montevideo, pe locul 77, sunt considerate cele mai bune orașe din Asia, respectiv America Latină. Cea mai bună calitate a vieții dintre statele africane s-a înregistrat în orașul Durban (Africa de Sud), clasat pe locul 89 în lume.

La polul opus, orașele cu cea mai precară calitate a vieții din lume sunt Khartoum (Sudan), Port au Prince (Haiti), Sana’a (Yemen), Bangui (Republica Centrafricană) și Baghdad (Irak) – pe ultimul loc în clasament.

Capitala României, București, se află doar pe locul 107 în raportul întocmit de compania de consultanță Mercer, fiind depășită de orașe precum Muscat (Oman), Bandar Seri Begawan (Brunei), Taichung (Taiwan), Taichung (Malaezia) sau Nagoya (Japonia).

Primele 20 de oraşe din lume cu cea mai bună calitate a vieţii sunt în ordine: Viena (Austria), Zurich (Elveţia), Auckland (Noua Zeelandă), Munchen (Germania), Vancouver (Canada), Dusseldorf (Germania), Frankfurt (Germania), Geneva (Elveţia), Copenhaga (Danemarca), Basel (Elveţia), Sydney (Australia), Amsterdam (Olanda), Berlin (Germania), Berna (Elveţia), Wellington (Noua Zeelandă), Melbourne (Australia), Toronto (Canada), Luxemburg (Luxemburg), Ottawa (Canada), Hamburg (Germania).

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.