Administraţia Donald Trump analizează posibilitatea unui bombardament punctual împotriva Siriei ca reacţie la informaţiile privind atacuri cu arme chimice, afirmă oficiali americani citaţi de cotidianul The Washington Post.

Conform surselor citate, preşedintele Donald Trump le-a cerut membrilor Administraţiei de la Washington opţiuni pentru sancţionarea regimului Bashar al-Assad după presupusele atacuri cu clor şi posibil cu alte arme chimice în zone aflate sub controlul forţelor opoziţiei. Cel mai recent incident de acest gen a fost raportat pe 25 februarie, în zona Ghuta de Est, o suburbie a Damascului. Un copil a murit în urma acestui atac, au declarat surse medicale siriene.

În acest context, Donald Trump a discutat despre potenţiale măsuri militare punctuale împotriva Siriei în cursul unei reuniuni desfăşurate la Casa Albă la care au participat şeful Cancelariei prezidenţiale, John F. Kelly, consilierul pentru Siguranţă Naţională, Herbert McMaster, şi secretarul Apărării, James Mattis, au declarat funcţionari de la Preşedinţia SUA, sub protecţia anonimatului.

Însă Dana White, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, a negat că James Mattis a participat la această reuniune, dând asigurări că această “conversaţie nu a avut loc”.

Un oficial de rang înalt a confirmat că James Mattis a fost prezent, dar s-a opus “vehement” unui atac contra Siriei, spre deosebire de Herbert McMaster, care s-a declarat favorabil.

“Lumea civilizată nu trebuie să tolereze utilizarea frecventă de către regimul Bashar al-Assad a armelor chimice”, a avertizat Casa Albă.

În aprilie 2017, Statele Unite au efectuat un atac punctual în Siria. Armata americană a lansat 59 de rachete Tomahawk asupra Bazei militare Shayrat.

Siria se confruntă, începând din martie 2011, cu revolte reprimate violent şi cu un conflict militar între serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad, forţele opoziţiei şi grupuri teroriste, inclusiv organizaţia sunnită Stat Islamic (Stat Islamic în Irak şi Siria / Stat Islamic în Irak şi Levant). Bilanţul conflictului depăşeşte 270.000 de morţi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.