Ziua Pământului se sărbătorește pe 22 aprilie din 1970, în urma unei inițiative care și-a propus să aducă în discuție protejarea mediului. În prezent, 193 de țări fac parte din rețeaua care marchează aniversarea planetei noastre.

Tema Zilei Pământului 2019 este „Protejați-ne speciile” (Protect Our Species), în încercarea de a atrage atenția asupra animalelor aflate pe cale de dispariție. Organizatorii acțiunii globale spun că 40% dintre cele 11.000 de specii de păsări din lume înregistrează scăderi ale populației, iar 75% din recifele de corali sunt în pericol.

Ziua a fost marcată în primele două decenii de după declararea ei numai în Statele Unite ale Americii. Abia în anul 2009, Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) a declarat ziua de 22 aprilie ca sărbătoare oficială a planetei Pământ şi ca expresie comună a dorinţei tuturor de a construi o societate stabilă, pentru un viitor mai curat şi mai verde.

Ziua Pământului a avut un rol important în popularizarea problemelor de mediu. De altfel, a fost înfiinţată şi o organizaţie – Earth Day Organization, care are în prezent filiale în peste 190 de ţări.

În prezent, aproximativ un miliard de oameni din toată lumea sărbătoresc Ziua Pământului pe 22 aprilie, numeroase comunităţi organizând chiar o săptămână întreagă de manifestări dedicate mediului înconjurător.

În 2020, aniversarea va fi orientată spre nevoile globale de acțiuni climatice transformatoare.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.