Ministerul Apărării Naţionale (MApN) organizează, în aceste zile, în toate marile garnizoane din ţară, o serie de manifestări dedicate Zilei Veteranilor de Război, potrivit instituției.

În București, joi, de la ora 10.00, va avea loc Adunarea Solemnă a veteranilor de război la Palatul Cercului Militar Național, iar de la ora 14.00, la Ministerul Apărării Naționale, va avea loc un spectacol cu temă istorică.

Vineri, de la ora 9.00, va fi organizată o ceremonie de depuneri de coroane și jerbe de flori, la Monumentul Eroilor Patriei.

“Activități similare vor avea loc şi la monumentele și operele comemorative din Republica Cehă, Republica Moldova, Federaţia Rusă, Slovacia şi Ungaria dedicate memoriei militarilor români căzuți în cel de-Al Doilea Război Mondial”, transmite ministerul.

Duminică, începând cu ora 10.00, în Capitală, va avea loc Crosul dedicat veteranilor de război „VeteRUN” – CENTENAR, pe traseul Piaţa Presei Libere, Şoseaua Kiseleff, Arcul de Triumf, Piaţa Victoriei, cu întoarcere prin Bulevardul Aviatorilor, Piaţa Charles de Gaulle, Bulevardul Mareşal Constantin Prezan, Arcul de Triumf, Şoseaua Kiseleff, Piața Presei Libere.

Pe 29 aprilie se sărbătoreşte, în fiecare an, „Ziua Veteranilor de Război”, instituită prin Hotărârea de Guvern nr. 1222/2007. În toate garnizoanele din ţară au loc ceremonii militare şi religioase de depuneri de coroane şi jerbe de flori la monumentele dedicate eroilor din cel de-Al Doilea Război Mondial, adunări solemne ale asociaţiilor de veterani de război, spectacole şi expoziţii cu tematică adecvată, activităţi de îngrijire a monumentelor şi cimitirelor eroilor.

În urma celui de-Al Doilea Război Mondial, România a înregistrat peste 900.000 de morţi, răniţi, dispăruţi, prizonieri, răniţi şi invalizi (circa 92.000 de militari decedaţi). În prezent, mai sunt în viaţă aproximativ 8.300 de veterani de război, circa 250 de văduve de război şi în jur de 63.000 de văduve de veterani de război.

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.